Endokriminologiaa

Nelosen jännän uuden scifi-sarja Flashforwardin viimekertainen jakso käsitteli hauskasti juttua, jota olin juuri lukenut lääkisopintojeni takia. Eräs mies sanoi nähneensä tulevaisuudessaan olevansa tummaihoinen – tosi kummallinen tulevaisuudennäkymä, josta en osannut päätellä oikein mitään. Mutta tohtori Varley keksi, mistä oli kyse, ja ryntäsi leikkaussaliin sekä käski antaa potilaalle kortisolia – muuten tämä kuolisi leikkauspöydälle!

Hänellä oli Addisonin tauti eli lisämunuaiskuoren vajaatoiminta. Hänen lisämunuaiskuorensa tuotti kortisolin sijaan melanosyyttejä stimuloivaa hormonia (EDIT: eipäs!), minkä vuoksi hän oli tulevaisuudessa tummaihoinen. Sarja ei ollut lääketieteellisesti ihan korrekti: tuskinpa nyt oikeasti valkoihoinen mies sentään neekeriksi muuttuisi Addisonin myötä, ja tuskinpa kortisolivaje sentään aiheuttaisi saman tien sydänkohtausta leikkauksen aluksi! (No okei, aldosteronin vajaus saattaisi siihen johtaakin…) Joka tapauksessa oli hauska yhdistää jotain äskettäin opittua TV-sarjaan.

Minulla alkoi jo tänään viikonloppu, ja ensi viikolla on tentti. Hormonijakso oli lyhyt. Asia on monimutkaista, hormonitoiminnassa “kaikki vaikuttaa kaikkeen”, mutta on tenttiin valmistautuminen selvästi keveämpää kuin vaikka viime jaksossa.

Olen huomannut itsessäni entistä enemmän harrastuneisuutta alaani. Asiat todella kiinnostavat, ja huomaan ymmärtäväni niitä. Toisaalta jännittää ajatella, että käytännön hommat lähenevät uhkaavasti. Mitä kaikkea pitäisikään vielä osata…

Kesätyöstä on muuten kuulunut jotain. Minut halutaan takaisin samaan paikkaan kuin viime vuonna! Onneksi näin, sivusta on tullut katseltua miten toisella alalla olevat ystävät tuskailevat kesätyönhaun kanssa.

609px-Suckale08_fig2_islet_structure
Toisin kuin rotalla, ihmisellä eivät haiman solusaarekkeen β-solut ole keskellä ja α-solut reunoilla. Tämä tieto on uusinta uutta mikroanatomiassa. (Kuva Jakob Suckale ja Michele Solimena)

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: