Ottaako sikainfluenssarokote?

Istumme täällä Domarissa, kapakassa, jonka luulin olevan tamperelaisten humanistien kantapaikka… Jokke* ja Ms. Fagerholm* istuvat kanssani täällä keskellä eläkeikärajan lähistöllä huojuvia miehiä ja naisiakin. Täällä lauletaan karaokea. Jokke* tykkää tästä paikasta, minä en ole ihan yhtä vakuuttunut. Miksei täällä ole opiskelijoita, vaikka paikka on keskellä Kalevan opiskelija-asutusta? Täällä asuu niin TAMKin, Tampereen yliopiston Kaupin kampuksen kuin keskustakampuksenkin opiskelijoita.
 
Pitäisikö minulla, kun kerran lääketieteen opiskelija olen, olla jokin mielipide vaikkapa sikainfluenssarokotteen ottamisesta?
 
Jotkut ovat kuulemma jopa valmiita valehtelemaan kuuluvansa riskiryhmään saadakseen rokotteen ensimmäisten joukossa. "Terveille" nuorille aikuisille rokote on kuulemma luvassa vasta ehkä ensi kuusta lähtien, ja entä sitten aikuisemmat aikuiset ja vanhukset? Ministeri sanoo, että "kaikki rokotetaan", mutta mitä v:n järkeä on ottaa rokote joskus ensi vuoden puolella? Ottaako kukaan kausi-influenssarokotettakaan kuukausia influenssa-aallon ylipyyhkäisyn jälkeen?
 
Jokke* lukee, mitä olen kirjoittanut, ja sanoo minun antavan väärän kuvan tämän paikan asiakaskannasta. Asiakkaat ovat kuulemma keski-ikäisiä, eivät eläkeikärajan tienoilla. "Eiks toi yksikään tyyppi tuossa vasemmalla ole eläkeikärajaisen näköinen?" "No jos täällä on yksi sellainen, ei siitä voi tehdä yleistystä!"
 
Sikainfluenssaepidemian levitessä olen löytänyt uuden salaliittoteorioita sivuavan Infosota-sivuston, joka on selvästikin Infowarsin inspiroima sivusto. Jännä ilmiö epidemiaa koskien: verkkoon on syntynyt ympäri maailman kymmenittäin epidemiaa käsitteleviä sivustoja, jotka julkaisevat hämäräperäistä tietoa, "uutisia" epidemiaa koskien, ja lainaavat näin tehdessään toisiaan tietolähteinä. Mutta mikä on alkuperäinen, luotettava lähde?
 
Infosodan mukaan virkamiehet eivät liikesalaisuuteen vedoten suostu paljastamaan sikainfluenssarokotetta koskevia asiakirjoja kuten rokotteen sisältämien aineiden luetteloa. Laki kuitenkin ilmaisee, että kaikkien ihmisten terveyden kannalta tärkeiden dokumenttien on oltava julkisia. Asia on hallinto-oikeuden käsittelyssä.
 
Espanjalainen nunna ja kansanterveystieteen professori on julkaissut Youtubessa videon, jossa kertoo rokotteeseen liittyvistä hämäryyksistä ja kehottaa ihmisiä harkitsemaan sen ottoa tietojensa valossa.
 
Rokotuksen vastustajat sanovat, että ministeri Risikko päätti ostaa 5,3 miljoonaa rokoteannosta Suomeen kilpailuttamatta niiden hintaa. Toisaalta jossain taas väitettiin, että Suomen rokotevalmistaja valittiin vain halvan hinnan perusteella, eikä rokotteita siksi tilattu useilta eri firmoilta, jolloin olisi kaiketi saatu isommat erät rokotteita jakoon Suomeen kerralla.
 
Tuntuu tyhmältä, että Suomeen tilattiin 5,3 miljoonaa annosta, vaikka oli kai ennakoitavissa, että kaikki eivät rokotetta ottaisi. Toisaalta lintuinfluenssa-aikoina jotkut ruikuttajat valittivat, kun Suomeen tilattiin vain 5 eikä 5,3 miljoonaa rokotetta. Kai sitä ruikutusta aina saa… (Niin, ja sitäkinhän on pohdittu, pitäisikö rokotetta jakaa kaksi annosta jokaiselle. Ruotsissa jaetaan.) Onko ainoa syy Risikon halulle kaikkien rokotuttamiseen se, että kaikki rokotteet menisivät eikä häntä syytettäisi liian isosta tilauksesta?
 
Yllä mainittu nunna sanoo, että sikainfluenssarokote poikkeaa tavallisista kausi-influenssarokotteista sikäli, että siinä on enemmän tai vahvempaa adjuvanttia. Adjuvantti on tehosteaine, joka aiheuttaa immuunijärjestelmän "ylireagoimisen" antigeeniin, jonka elimistö rokotteessa saa. Hänen mukaansa adjuvantti on niin voimakas, jotta antigeeniä (viruksen osasia) ei tarvittaisi rokoteannokseen niin paljon. Mutta tämä on epäloogista ottaen huomioon, että rokoteyhtiön mukaan antigeeni on halvempaa kuin adjuvantti. Miksi yhtiö siis haluaa rokotteeseen enemmän adjuvanttia, vähemmän antigeenia?
 
Uusi Suomi uutisoi tällä viikolla, että jotkut suomalaiset ovat ottaneet suoraan yhteyttä Baxter-rokoteyhtiöön saadakseen ostaa rokotetta rokotusjonon ohi. Surkuhupaisasti nunna sanoo, että yksi syy olla ottamatta rokote on, että Baxterille kävi "pikku vahinko" keväällä: yhtiön rokotemateriaaliksi lähettämä virusmateriaali oli elävän lintuinfluenssaviruksen saastuttamaa. Sattumalta joku laborantti Keski-Euroopassa pisti materiaalista tehtyä rokotetta koe-eläimiin, vaikka tällainen testaaminen ei ollut protokollien mukaista. Ja mitä tapahtui? Elukat kuolivat. Tapauksesta seurasi pieni julkinen controversy.
 
Olen yhdestä asiasta nunnan kanssa samaa mieltä: rokottamisesta ei saa tulla pakollista. Jos nainen saa määrätä ruumiistaan siinä määrin, että voi tehdä abortin, niin pitäisi voida myös kieltäytyä rokotteesta!
 
Mutta omana mielipiteenäni rokotesalaliittoteorioista… Onko järkevää kuvitella, että terveydenhuoltoviranomaisten salainen tavoite on tappaa/tehdä hedelmättömäksi/tms. ihmisiä rokotteen avulla? Domari out.
 
Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: