Ajankohtainen tekijänoikeus

Eilen tekijänoikeuspäivänä keskusteltiin Bookabookasta. TTVK on sitä mieltä, että Bookabookan kirjavuokrausvälitys on tekijänoikeusrikkomus. Bookabookassa ihmiset ilmoittelevat esimerkiksi oppikirjoistaan joita haluavat vuokrata muille opiskelijoille.

TTVK:n mukaan kirjoja ei saa vuokrata ilman kirjailijoiden lupaa. Jokaiselta kirjailijalta olisi pyydettävä lupa erikseen. Tämä on tietysti aivan naurettavaa, koska ei asuntoa vuokrattaessakaan tarvitse pyydellä arkkitehdin lupaa.

Kirja on fyysinen esine. Kirjoja on jo iät ja ajat myyty käytettyinä. “Tekijänoikeuksilla” perustellut rajoitukset itse omistetun kirjan käyttöön ovat keinotekoisia eivätkä vastaa yleistä oikeustajua. Vuosien mittaan tekijänoikeusrajoituksista on tullut yhä rajoittavampia ja epäintuitiivisempia.

Itse asiassa, jos ostamiaan kirjoja ei saa vuokrata, niiden arvo ei ole niin korkea. Niiden hintoja on siis roimasti laskettava tässä tapauksessa.

Kustantajien ahneudesta on kyse. Tekijänoikeusväen lobbaus vaikuttaa lainsäädäntöön ihan mielettömästi. Tästä päästäänkin toiseen aiheeseen.

Europarlamentti haluaa pidentää äänitteiden tekijänoikeussuojaa 50:stä 70:een vuoteen. Äskettäin europarlamentti hylkäsi ehdotuksen 95 vuoden suoja-ajasta.

70 vuotta on ihan liikaa. Jos joku levyttää parikymppisenä, tekijänoikeus siis suojaisi levytystä yhdeksänkymppiseksi – sikäli kun kukaan nyt elää niin vanhaksi. Mutta eiköhän artistin äänite käytännössä myy vain vähän aikaa julkaisusta, eli pidennetty suoja-aika vain estää äänitteen leviämistä 50–70 vuoden kohdalla.

Psykologit tietävät, että ehdotus otetaan helpommin vastaan, jos ensin tehdään vielä huonompi ehdotus. Olen varma, että siitä tässäkin tapauksessa on ollut kyse. 95 vuoden suoja-aika on niin mieletön ajatus, että kukaan ei varmasti ole sellaista missään vaiheessa tosissaan halunnutkaan. Nyt kuitenkin tavallinen “tyhmä kansa” kokee voittaneensa jotain, kun suoja-ajasta tuleekin 70 eikä 95 vuotta.

Mainokset

One response to “Ajankohtainen tekijänoikeus

  • Petro

    Samaa mieltä siitä että jotkut intressi-lobbaajat ovat meneet vähän yli edunvalvonta pyrkimyksissään, mutta kun on isoista rahoista kyse, en ihmettele miksi. Se on tosin vaarallista jos intressitahot rupeavat vääristelemään oikeustajua ja käytäntöjä vain saadakseen rahakkaampia sopimusmahdollisuuksia lävitse, välittämättä tekniikan kehityksestä tai kuluttajien oikeuksista.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: