Lino Aldani: Jääristi

Lino Aldani (1926–2009) oli vanha mies ja Jääristikin on vanhahko teos (vuodelta 1989), mitä epäilen osasyylliseksi siihen, että tieteiskirjan tulevaisuudenkuva ei ole läheskään yhtä futuristinen kuin nyky-scifin. Aldani ei kuvittele kirjassaan sen monimutkaisempia kommunikaatiovälineitä kuin kaukokirjoittimen, mutta toisaalta hänen skenaariossaan Aurinkokunnasta voidaan matkustaa kaukaisiin tähtijärjestelmiin jonkinlaisten madonreikien kautta.

Jääristi kertoo katolisen papin elämästä 2100-luvulla, jolloin Maa on pahoin saastunut ja miltei asuinkelvoton. Paavi suunnittelee muuttavansa Marsiin ja ottavansa Pietarinkirkon mukaansa. Francesco Moralesin vanhemmilla on jänistarha Marsissa. Hän pääsee heikoista lähtökohdistaan huolimatta pappisseminaariin Marsin pääkaupunkiin, ja hänestä tulee tähtienvälinen lähetyssaarnaaja.

Teos pohtii mielenkiintoisesti sitä, olisiko kristinuskon levittäminen avaruusolioille hedelmällistä työtä. Ensi ajattelemalta ajatus on absurdi: ihmisiä vartenhan Kristus maan päälle tuli.

Kirjailija Aldani pohdiskelee kuitenkin erittäin mielenkiintoisesti, miten avaruusolioiden käännyttämistä voisi perustella. “–Mitä syntiä geronilaiset sitten ovat tehneet? –Kaikkein ensimmäisen synnin, siis perisynnin, sen synnin jonka kaikki eläinlajit tekevät siinä evoluution vaiheessa, jolloin ne tulevat tietoisiksi itsestään omana lajinaan. Sillä hetkellä he ovat tehneet syntiä ja välittömästi menettäneet paratiisinsa, ovat tulleet tietoisiksi kuolemasta ja niin muodoin menettäneet kuolemattomuuden […].”

Minun mielestäni kirjailijan tulevaisuudenkuva on toisinto eurooppalaisten imperialismin aikana harjoittamasta lähetystyöstä. Tässä toisinnossakin pappi matkustaa kauas kotiseudultaan, elää alkuasukkaiden kanssa villissä luonnossa ja yrittää selvittää, miten voi syrjäyttää näiden alkukantaiset uskomukset. Isä Morales joutuu vaikeisiin ristiriitoihin pohtiessaan, voiko sovittaa jotenkin yhteen katolisuuden ja alkuasukkaiden vanhan uskomusjärjestelmän. Kompromissien teko käy lopulta kuolemaksi.

9515782783


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: