Åsa Larsson: Sudentaival

Tämän ei pitäisi olla pääasiallisesti kirjallisuusblogi, mutta juuri nyt en saa aikaiseksi kirjoittaa muista aiheista.

Olen lukenut Åsa Larssonin Rebecka Martinson -sarjan ensimmäisen kirjan, joten nyt oli vuorossa toinen. En tiedä, viitsinkö enää jatkossa lukea Larssonin dekkareita. (Siis Åsan; lääkiksen tutorini sanoi lukeneensa Stieg Larssonin dekkarin lomalla, ja se oli kuulemma ollut "sairaan hyvä", joten Stiegiä voisi harkitakin.)

Sudentaival ei aluksi (eikä lopuksi) vakuuttanut, mutta sivun sata paikkeilla se alkoi tuntua oikein mielenkiintoiselta. Larsson esittelee romaanissaan paljon uusia hahmoja vanhojen tuttujen lisäksi. Tapahtumapaikat ovat luemma pitkälti mielikuvitusta, esimerkiksi Jukkasjärvellä ei ole pappilaa.

Tässä romaanissa on jotain samaa sen ensimmäisen, Aurinkomyrskyn (linkki ylempänä) kanssa. Nytkin kirkonmies, tosin tässä tapauksessa -nainen, murhataan. Murhaajan arvuuttelu on dekkaria lukiessa ihan "mukavaa", mutta mielestäni kohta, jossa surmatyön tekijä paljastettiin, ei ollut mukaansatempaava. Eikös sen tulisi olla hyvässä dekkarissa kohokohta?

Arvostelin silloin aiemmin Aurinkomyrskyn loppua deus ex machina -tyyppiseksi, ja jotain sellaista tässäkin on. Ehkä olen vain ylikriittinen.

Jossain Larsson on erityisen hyvä, nimittäin synkkien tunteiden, tekojen ja tapahtumien kuvailemisessa. Inhorealismiin kurkottava kerronta onnistuu säväyttämään.

Sivujuoni, jossa kerrotaan suden kommelluksista, ei tunnu syventävän tarinaa mitenkään. Sitä lukiessa saa kuitenkin kuvan, että Larsson olisi hankkinut melko hyvin taustatietoa susista.

Kirja sitoo pieniä juonenpätkiä ehkä hieman liian heikosti. Mitä esimerkiksi tapahtui sen poliisin kissalle?

Sudentaival

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: