Khariton: Kallirhoe

Kallirhoe on todella vanha kreikkalainen romaani, kirjoitettu ehkä välillä 50 eKr. – 100 jKr. Sen tapahtumat sijoittuvat vuoden 400 eKr. tienoille, mikä kiehtoi minua, kun päätin ruveta lukemaan. Kuvitella, millainen on 2000 vuotta sitten kirjoitettu romaani, joka kertoo vielä vanhemmasta ajasta!

Vaikka tarina on tietysti romaanissa pääasia, kiinnitin tekstin tyyliin runsaasti huomiota. Khariton käyttää runsaasti metatekstiä, joka on nykyisin pitkälti tuomittu tyylivirheenä – ainakaan lukion äidinkielenopettaja ei aikoinaan katsonut metatekstuaalisuutta suopeasti. Eräs mielenkiintoinen piirre romaanissa on, että se heijastelee antiikissa varmasti vallalla ollutta "everything happens for a reason" -mentaliteettia (’kaikelle on syynsä’). Personifioidut yliluonnolliset tahot kuten Kohtalo, Rakkaus ja Huhu sekä lukuisat jumaluudet pyörittävät tarinan juonta ailahtelevaisesti. Aika jännä ajatella, että Huhulla olisi oma tahto – ei mikään ihme, että näin on saatettu ajatella, koska kyllä sen nykypäivänäkin huomaa että juorut kulkevat kerrassaan taianomaisen nopeasti.

Romaani kertoo Khaireas-nimisestä kauniista nuorukaisesta, joka vie vihille jumalaisen kauniin Kallirhoen. Kateelliset kuitenkin levittävät Khaireaalle juoruja Kallirhoen uskottomuudesta, ja Khaireas pikaistuksissaan potkaisee Kallirhoen kuoliaaksi – tai niin hän luulee, mutta Kallirhoe virkoaakin valekuolemastaan henkiin (tavalla, joka lääketieteilijän mielestä on huvittavan mielikuvituksellinen). Kauneus on Kallirhoelle vitsaus, sillä se saa kaikki, jopa barbaarikuninkaan, rakastumaan häneen, eikä hänellä ole toivoakaan päästä takaisin kotiin miehensä Khaireaan luo. Mutta Afrodite leppyy lopulta, ja tarinalla on onnellinen loppu.

scan0004

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: