Marko Nenonen: Noitavainot Euroopassa. Myytin synty

"Meiltä" Tampereen yliopistosta peräisin oleva historioitsija Marko Nenonen on kirjoittanut teoksen, jossa ravistelee niin kansan kuin osin asiantuntijoidenkin mieleen pinttyneitä virhekäsityksiä koskien noitavainoja.

Vapaa-ajattelijathan käyttävät usein noitavainoja kuvaannollisena lyömäaseena halutessaan osoittaa, kuinka vahingollista/moraalitonta uskonto on. Noitavainoista on ihmisillä itse asiassa varsin hatarat pohjatiedot – minä en muista, että koulun historiantunneilla olisi ikinä puhuttu tästä tapahtumasarjasta.

Keskiajalla ei ollut noitavainoja. Näin hämmästyttävän väitteen Nenonen esittää. Hämmästyttävältähän se kuulostaa, eikö vain? Mielikuvissa keskiaika oli pysähtyneisyyden tai jopa taantumuksen aikakausi, jolloin kirkko kontrolloi ihmisten elämää kovalla kädellä ja lapselliset uskomukset noidista olivat osa jokaisen elämää.

Keskiajalla ei todellakaan ollut noitavainoja. Ei ainakaan mainittavasti (en nyt muista, oliko joitain jo 1400-luvulla). Ne sijoittuivat renessanssin tienoille; ajan, joka mielikuvissamme on valistuksen, edistyksen ja tieteen voittokulun aikaa. Renessanssi oli kuitenkin noitavainojen aikaa. (Keskiajalla oli toki yksittäisiä noitaoikeudenkäyntejä, mutta niitähän ei "vainoiksi" lasketa.)

Eräs meitä kaikkia kiinnostava kysymys lienee, olivatko katolilaiset vai protestantit pahimpia noidanvainoajia. Tähän kysymykseen ei kuitenkaan voi kirjan mukaan vastata yhdellä sanalla. Katolilaiset. (Wikipedian inkvisitioartikkeli näyttäisi väittävän, että protestantit tuomitsivat kuolemaan aivan hillittömän määrän noitanaisia ja katolinen inkvisitio siihen nähden mitättömästi. Onkohan ko. artikkelissa käytetty vähän puolueellista lähdettä…) On nimittäin myös huomautettava, että noitavainojen yleisyys jollain alueella ei oikeastaan riippunut tunnustuskunnasta vaan siitä, miten kehittynyt oikeusjärjestelmä oli. Esimerkiksi Ranskassa oli hyvät mahdollisuudet valittaa korkeampiin oikeusasteisiin, ja siksi kuolemantuomioiden jakelu pysyi aisoissa. Joissain maissa noituudesta epäiltyjen ilmiannot muista noidista eivät päteneet, ja silloin syytettyjen määrä pysyi aisoissa.

Historiasta pitäisi oppia jotain, vai mitä? Noitavainokirja kertoo erikoisista oikeuskäytännöistä, joita nykyään ei onneksi sallita. Eihän? Esimerkiksi kidutus oli noitakuulusteluissa yleistä. Mehän ymmärrämme, että kiduttamalla saadaan vääriä tunnustuksia, kun kidutuksen kohde antaa periksi ja myöntää kaiken, jotta kidutus loppuisi. (Monet aikalaiset tietysti olivat sitä mieltä, että kidutus oli välttämätöntä koska "eihän noita muuten tunnusta".) Kuulustelija saattoi myös käyttää sellaista "rasti ruutuun" -tyyppistä lomaketta, jotta kaikki kysymykset tulisi varmasti käytyä läpi. Näistä lomakkeista kuitenkin seurasi, että kaikki noituudesta epäillyt antoivat pitkälti samanlaisia vastauksia, ja näiden rikkeiden todettiin siis olevan luonteeltaan varsin yhtenäisiä. Ja kuten yllä jo vihjasin, myös "rikostoverien" nimet puserrettiin kuulusteltavista ulos.

Inkvisitiota pidetään ankarana ja julmana noitien vainoajana. Toisinaan inkvisitio oli kuitenkin noitavainojen maltillisin taho.

Inkvisitio perustettiin katolisen kirkon järjestelmään oikeaoppisuuden varjelemiseksi. Sen päähommaa ei ollut noitien jahtaaminen. Se vainosi ja tuomitsi usein juutalaisia. Lisäksi se tuomitsi kerettiläisyydestä eli harhaoppisuudesta. Rooman inkvisitio on nimetty uudelleen, nykyisin se on Uskonopin kongregaatio.

Inkvisitiolla oli tarkat ja muodolliset toimintaohjeet. Toisinaan kansa olisi halunnut, että inkvisitio olisi toiminut aggressiivisemmin. Kansa onkin todennäköisesti ottanut toisinaan oikeuden omiin käsiinsä inkvisition "tehottomuuden" tai "liiallisen kilttiyden" takia. Tämä tieto sotii mielikuviamme vastaan. Kirkko ei edes aina ollut ollenkaan noitavainojen takana. Englannissa vainot esimerkiksi alkoivat yhden maallikon, noitateoriaharrastajan, "harrastuneisuuden"/innokkuuden ansiosta.

Noitavainoissa ei tuomittu kuolemaan niitä noin kymmentä miljoonaa ihmistä, mikä epätieteellisellä tavalla arvioitu lukumäärä joskus mainitaan. Kuolemaantuomittuja on ehkä ollut "vain" muutama kymmenen tuhatta. Noitavainot olivat toki asiana vakava, eikä niitä voi vähätellä tuollaisen lukumäärän perusteella. Usein kristinuskon vastustajat kuitenkin antavat ymmärtää, että kristilliset kirkot tekivät jotain suuruusluokassaan natsien toimintaan verrattavaa. (Noitien lisäksi vainottiin toki myös esimerkiksi juutalaisia, homoja ja islamilaisia maureja, joten lukumäärä on mainittuja 20–50 tuhatta suurempi, mutta ei se silti taivaita hivo.)

Usein varsinkin feministit korostavat, että noitavainoissa syytettiin melkein yksinomaan naisia. Tämäkin on myytti. Monin paikoin, esimerkiksi Suomessa, miehet olivat noituussyytteessä useammin kuin naiset. Nykyisen Suomen alueen ensimmäiset noitavainot lienevät alkaneet Ahvenanmaalla vuonna 1666 (jännä vuosiluku, eikö vain?). Vuonna 1667 noitakohu nousi Ruotsin Taalainmaalla. Miehet olivat kuitenkin syytettyjä etenkin Itä-Suomen noitavainoissa.

Kaksi tutkijapiireissä paljon jalansijaa saanutta myyttiä ovat myytti siitä, että noitavainoja oli huomattavasti vain Länsi-Euroopassa, ja myytti siitä, että noitaoikeudenkäynneissä syytettiin yleensä noitasapatista eli bailaamisesta saatanan kanssa. Todellisuudessa vainoja oli Venäjää myöten joka puolella Eurooppaa, eivätkä noitasapattiteorian mukaiset syytteet olleet erityisen yleisiä. Usein syytettiin vahingoittavasta noituudesta: Norjassa esimerkiksi haaksirikkojen aiheuttamisesta ja monissa maissa huonon sadon tai kulkutaudin noitumisesta.

Linkki nykyaikaan

Tuli mieleeni juttu, jonka luin lempi- kristilliseltä salaliittoteoriahömppäsivustoltani. Tämän teorian mukaan Hillary Clinton on noita. Sivustolla julkaistiin todisteeksi hieno kuvakin:

HillarysFlag

Kuvassa Hillaryn taustalla olevan Amerikan lipun tähdet ovat tavalliseen verrattuna ylösalaisin – kyseessä on siis sellainen "evil-pentagrammi", jollaiseen saatanaa symboloivan vuohenpään voi sovittaa. Toinen saman sivuston kuva ei ole sen edustavampi, jos Clinton haluaa antaa itsestään sellaisen kuvan, ettei hän ole noita.

hillaryd

No, eivätpä noitakonstit auttaneet; Obama voitti esivaalit.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: