Uskomaton Jeesus?

Helsingin Sanomain nettisivujen uutinen Tanskaan perustettavasta pakanauskovaisten hautausmaasta herätti harvinaisen syvällisen keskustelun uskonnoista.

Ateistit toistelivat taas vanhaa mantraansa uskonto-syöpäkasvaimista, jotka on säteilytettävä, ja kristityt toistelivat uskontunnustuksiaan perustelematta.

Mielenkiintoinen oli viesti koskien Jeesus-myytin alkuperää. Eräs skeptikkokirjoittaja huomautti, että legendat Jeesuksesta ovat "plagiointia" esimerkiksi Mithran tarinasta, jossa tähti syttyi Mithran syntymän merkiksi ja tietäjät (magoi, lat. magi) löysivät hänet.

Thoria, Balderia, Deva tatia, Dionysusta, Mithrasia, Bacchusta, Horusta ja monia muita "vapahtajia" käsittelevät vanhemmat kirjoitukset ovat selvästi olleet hyvää lähdekirjallisuutta Jeesus-tarinoiden kirjoittajille, heidän kootessa toisten jo tekemiä ihmetekoja "paremmin myytäväksi paketiksi".
–"Pasi Tapani Belzebub" HS.fi:n keskustelussa

Pohdin, onko kristityillä tälle argumentille mitään hyvää vastaväitettä. Kauan en joutunut tätä asiaa avuttomana ihmettelemään, sillä tällainen vastaväite oli esitetty vähän alempana. Kyseessä on C.S. Lewisillekin tuttu näkökohta: Mithralaisuuden ja muiden uskontojen legendat olivat vain yksittäisiä kauniita kertomuksia, mutta Jeesus oli todellinen, ja hänessä kaikki nämä myyttiuskontojen kertomukset toteutuivat täydellisinä.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: