Kas vain, valvon

Ala-asteikäisenä söin muistaakseni harvoin iltapalaa. Sain silti unta, enkä edes tuntenut oloani nälkäiseksi.
 
Nyt asia on toisin. Olin vuoteessa jo ennen yhtä, mutta vielä ennen kahta en ollut onnistunut nukahtamaan. Ajattelin muiden muassa pizzaa, Subwayn subeja ja jopa yliopiston Minerva-ravintolaa.
 
En syönyt tänään eilen päivällistä.
 
Samalla tavoin tunsin itseni nälkäiseksi mennessäni nukkumaan sunnuntaina. (Maanantaina kävinkin melkein ensi töikseni syömässä kokonaisen subin.) Tämä on nyt jokin uusi ilmiö.
 
Viime viikkoina olen myös antanut unirytmini sekoittua liikaa. Olen viivästänyt nukkumaanmenoa tavallista myöhemmäksi ja usein myös herännyt myöhään. Lieviä nukahtamisvaikeuksia on ollut. Ne eivät ole liittyneet nälkään.
 
Tämä on kuitenkin ensimmäinen kerta kun valvon koko yön. Muistan, kun pienenä lapsena kysyin äidiltäni, voiko ihminen valvoa koko yön. Hän vastasi, että voi jos on vaikka joku kriisi.
 
Ei kai minulla nyt sentään mitään kriisiä ole?
 
Mitä Galenos kertoo? "Pitkäaikainen valvominen tuo selvästi esiin unen tärkeyden erityisesti henkisen suorituskyvyn kannalta. Jo yhden yön valvominen aiheuttaa voimakkaan väsymyksen, uneliaisuuden ja lyhentyneen nukahtamisviiveen. Asennon ja ryhdin ylläpito vaatii ponnisteluja. Kirkas valo, liikunta, mielenkiintoinen tehtävä tai muu motivaatio pysyä hereillä kompensoivat paljolti unenpuutteen haittoja. Ärtyisyys, keskittymiskyvyn puute ja orientoitumisen vaikeus ovat tyypillisiä persoonallisuuden muutoksia. Psykoottiseen reaktioon taipuvilla henkilöillä pitkäaikainen valvominen voi aiheuttaa hallusinaatiota ja harhaluuloisuutta."
 
Tällä hetkellä väsymys tuntuu jo siinä, että mekaaninen kirjoittaminen ja asioiden looginen kirjallinen esittäminen vaativat jo aika paljon keskittymistä ja miettimistä. Saman huomasin jo äsken, kun tein loputkin tilastotieteen harjoitustehtävät. Mitenhän harjoitustunti sujuu tänään yliopistolla? Saanko osallistumisesta lisäpisteitä vaikka nukahtaisin? 🙂
 
Vielä ehtisin nukkua muutaman tunnin… Nääh, menen vaikka aamu-uinnille niin säästän 40 senttiä päivähintoihin nähden. Uimahalli aukeaa kuudelta.

One response to “Kas vain, valvon

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: