Tehyn kamppailu

Eduskunta säätää lain, jonka perusteella voidaan joukkoirtisanoutuneita hoitajia pakottaa töihin tarpeen vaatiessa. Tämä "potilasturvalaki" tai "orjatyövoimalaki" takaa töihin pakotetulle hoitajalle 1,3-kertaisen palkan normaaliin verrattuna. Joku "vitsiniekka" murjaisikin, ihan tosissaan tosin, HS.fi:n keskustelussa, että nythän hoitajat saavat jopa 30 %, siis enemmän kuin pyysivät. Itse en kyllä suostu rinnastamaan pakkotyötä 30 %:n palkankorotukseen.
 
Vaikka tarkoitus lailla onkin hyvä, irtisanoutumisen vesittäminen ei oikein istu vapaaseen yhteiskuntaamme. Matti Vanhanen vertasi tilannetta siihen, että palokunta saa määrätä sivullisia auttamaan metsäpalon sammuttamisessa. Tämä vertaus on kuitenkin läpimätä, koska uusi laki ei käske arpoa ihmisiä – tai sairaalan ohi kulkevia – satunnaisesti töihin, vaan pakkotyö koskee vain sairaanhoitajia. Lisäksi töihin kutsutaan ensisijaisesti vain irtisanoutuneita sairaanhoitajia, ei esim. alaa vaihtaneita. Jos joku tehyläinen irtisanoutuja haluaa varmistaa, ettei joudu töihin, on hänen haettava toimiluvan mitätöintiä. Jos ihmiset todella haluavat pois alalta tai haluavat välttää pakottamisen, he joutuvat näin tekemään, mikä pahentaa julkisen terveydenhuollon työvoimapulaa entisestään ja kauaskantoisesti.
 
On tosin melko ihmeellistä, miksi Tehy vaatii ainoastaan palkankorotuksia eikä vaikka hoitajien määrän lisäämistä. Jos hoitajia olisi enemmän, se keventäisi varmasti työtaakkaa ja olisi näin tavallaan rahanarvoista. Tehyn palkankorotusvaateita on perusteltu sillä, että Tehy ajattelee tulevaisuutta ja sitä, miten voidaan ehkäistä pahenevaa työvoimapulaa julkisella sektorilla. Palkkojen korotus on keino lisätä julkisen sektorin houkuttelevuutta, mitä hallitus ei ilman painostusta tajuaisi tehdä, vaikka se olisi kansan parhaaksi.
 
Onko potilasturvalaki eettisesti paha? Ei välttämättä, mikäli ajatellaan kaiken olevan suhteellista. Mitä jos Tehy olisi ahne ja vaatisi vaikka palkkojen tuplaamista "rahat tai henki" -tyyliin? Eikö valtiolla pitäisi olla joku keino välttää tämä? Ja millä perusteella Tehyn tosielämässä esittämä palkankorotussumma ei ole ahneutta ja liioittelua? Siksikö, että kansan enemmistö tukee vaadetta? Mieti sitä.
 
Mitä mieltä minä olen? No anna nyt, hallitus, kunnille paljon lisää rahaa, että niillä on varaa maksaa palkankorotukset. Valtiolla on kyllä varaa, kunnilla ei!
 
Tehytahto
Mainokset

One response to “Tehyn kamppailu

  • Petro

    Loistavia mielipiteitä.
    Tehy ei oikein sulata sitä että muutokset tapahtuisivat hitaasti vaan haluaa pakottaa vaateensa läpi vaikka ihmishenkien uhalla. Onko sitten hallituksen päätös pakkotyöllistämiseen viisas ratkaisu? ei, koska se ajaa riidassa pelkästään työnantaja puolen etua. Pystyttäisiinkö uusia lupauksia antamaan palkankotoruksista? kyllä, mutta feministien ja vähäpalkkaisten naisten ääni on hukkunut talouden "vakauden" ylläpitäjien kankeisiin mielipiteisiin. 
    Hallitus ajaa pelkästään Etelä Suomen etua kaatamalla vastuun kuntien niskaan piittaamatta kuntien erilaisista taloudellisista tilanteista. Hallituksen politiikka ajaa vain kunnat kauemmaksi toisistaan suosien toisia kuntia ja syrjien pienempiä ja siksi joudutaan pakolta tekemään hallituksen ajamia kuntaliitoksia. Ehkä Helsingin johtajat haluavatkin vain integroida kaikki osaksi samaa Suur-Helsingin aluetta, niin että valta keskittyisi pelkästään samojen pienien piirien käsiin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: