Matthew Reilly: 7 tappavaa ihmettä

Ihan impulsiivisesti satuin ottamaan mukaani vaihteeksi "vähä-älyisemmän" toiminta–seikkailu-kirjan halvasta kirjakaupasta, Kirjatorilta.
 
Teos yltää parhaimmillaankin vain hieman keskinkertaisuuden yläpuolelle. Luulenpa, että heikoin lenkki on kerronta: kirjailija yrittää tehdä tapahtumista dramaattisempia lopettamalla virkkeitä kesken ja erottamalla niistä sitten yhden sanan tokaisuja. Usein tämä tyylikeino tekee tekstistä tahattoman huvittavaa. Tyyli muistuttaa ylipäänsä enemmän elokuvaa kuin romaania. Käännös ei kompensoi kerronnan ongelmia, pikemminkin päinvastoin. Readme.fi-kustantamon käännökset taitavat ylipäänsä olla hieman heikkoja.
 
Jos haluaa jotain vaihtelua sofistikoivien kulttuuriromaanien vastapainoksi, bestseller-kirjailija Matthew Reillyn 7 tappavaa ihmettä sopii kuitenkin kuin nyrkki silmään. Juoni on yksinkertaistettuna seuraava: Aleksanteri Suuri kätki aikoinaan seitsemästä osasta koostuvan maagisen laitteen osat antiikin seitsemän ihmeen luo, ja se valtio, joka kokoaa tuon laitteen 20.3.2006 mennessä, saa maailman herruuden tuhanneksi vuodeksi. USA ja muutaman katolisen EU-maan muodostama liittouma kilpailevat noiden kappaleiden löytämisestä, kun muutaman pienen maan muodostama liittouma – tarinan hyvikset – yrittää pitää huolen, ettei mikään maa saisi laitetta haltuunsa.
 
Juonessa on muutamia mukaansatempaavia teemoja, jotka kylläkin taitavat ammentaa muiden kirjailijoiden teoksista tai ainakin tällä hetkellä pop olevista ajatuksista ja aiheista. Teos on tapahtumiltaan ja asiasisällöltään myös hyvin ajankohtainen.
 
Kirjoitin lukiessani ylös muutamia kiinnostavia aihepiirejä, joita teos käsittelee. Se tarjoaa oman teoriansa mm. seuraavista;
  • miksi dollarin setelissä on pyramidin kuva
  • mikä selittää 1980-luvulta lähtien tapahtuneen ilmastonmuutoksen
  • miksi kaikissa maailman mytologioissa on vedenpaisumuskertomus
  • mikä oli Napoleonin tutkimusretkikuntien varsinainen tehtävä Egyptissä
Reilly on kirjoittanut jatko-osan, joka on julkaistu englanniksi aivan hiljattain. Ehkäpä luen senkin, kunhan alkaa taas tehdä mieli toimintaa.
 
7 tappavaa ihmettä
Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: