Muodikkaat etiikkavirtaukset

Näin sivustaseuraajana näyttäisi siltä, että Pekka-Eric Auvisella oli todella sekava ja sisäisesti ristiriitainen ideologia, jota hän ei edes täysin toteuttanut. Hän kirjoitti vihaavansa anarkismia. Hän ei täysin hyväksynyt natsi-ideologiaa, vaan kirjoitti, että siinä pahasta on valtiojohtoisuus – siis hän kannatti anarkistista natsismia? Aiemmin hän oli kai ollut jonkin sortin kommunisti. Hän omisti Leninin rintakuvan. (Ei sillä, että natsismi ja kommunismi olisivat vastakohtia, pikemminkin päinvastoin.)
 
Hän piti itseään yli-ihmisenä ja oli sitä mieltä, että tyhmien, vammaisten jne. ei ole syytä antaa elää, paitsi ehkä orjina. Nimimerkkinsä NaturalSelector mukaisesti hän ylisti luonnonvalintaa, samaan tapaan kuin Adolf Hitler.
 
Ideologian ristiriitaisuuteen nähden hän oli siitä mielettömän varma. Mutta tuskinpa hänen ideologiaansa tarvitsee tosissaan kriittisesti arvioidakaan: eiköhän hänen tekonsa kummunnut mielenterveyden häiriöistä.
 
Auvinen oli mahdollisesti ollut masentunut ja koulukiusattu. (Jossain kolumnissa tai yleisönosastolla kirjoitettiin, että masennukseen on aivan turha vedota; "on aina keittiöpsykologien ensimmäinen diagnoosi, että kyseessä oli vakava depressio – – kyllähän masentuneita näkee bussissakin mielin määrin harmaina aamuina, eivätkä he silti ole potentiaalisia joukkomurhaajia" (epäsuora lainaus ulkomuistista); mutta oikeasti syy tällaiseen väärinkäsitykseen on se, että "masentuneiksi" kutsutaan nykyisin jokaista vähän väsähtänyttä, joka ei jaksa pitää ainaista virnettä kasvoillaan, vaikka oikeasti depressiossa on kyse jostain paljon vakavammasta ja kroonisemmasta.)
 
Heti tragedian jälkeen yleisönosastoilla peräänkuulutettiin yhteiskunnan vastuuta, koulupsykologeja, koulukasvatusta sun muuta. Itse en oikein tähän menisi; tietynlaisilla, hyvinvointivaltioon tottuneilla ihmisillä on yksi ratkaisu kaikkeen, ja se on aina yhteiskunnan panostus, mutta Pohjoismaiden ulkopuolella tällainen ruinaus tyrmättäisiin suoralta kädeltä. Eihän se niin ole, että lukiolaiset muuttuvat automaattisesti joukkosurmaajiksi, jollei koulupsykologeja ole tarpeeksi! Kyllä tässä on nyt lähdettävä yhteiskuntaa läheisemmältä tasolta, yhteisöjen ja perheyhteisön piiristä. Jos ideologiat voivat mennä tällaisiksi, ollaan jo liian pitkällä "vääriä mielipiteitä ei ole" -tokaisujen suossa.
 
Tiedotusvälineissä ei juuri ole puhuttu siitä, että Auvisen vanhemmista toinen oli tärkeissä tehtävissä Elonkehä ry:ssä, jota jossain yhteydessä on luonnehdittu fasistiseksi, äärivihreäksi liikkeeksi, joka kannattaisi Pentti Linkolan ajatuksia. Pentti Linkola kannattaa terrorismia, suurkaupunkien vesijohtoverkkojen myrkyttämistä ja muita radikaaleja toimia liikakansoittumisen korjaamiseksi. Tässä keskustelussa Elonkehä ry:n kotisivuilta on lainattu pätkää "Ihmiselämän ja kulttuurin kukoistus edellyttää ihmispopulaation olennaista vähentämistä. Ei-inhimillisen elämän kukoistus vaatii tätä vähennystä." Blogissaan yhdistys kyllä selittelee tämän virkkeen tarkoitusta ja sitä, miksei yhdistys liity mitenkään keskiviikon tragedioihin. "Väkivallan harjoittamiseen ei ole yllytetty Elonkehä-yhdistyksen nimissä eikä Elonkehä-lehden palstoilla. Jokelan surmatyöntekijän kirjoituksiksi sanottuja tekstejä ei oltu kopioitu Elonkehä-lehden sivuilta. Elonkehä-yhdistys tuomitsee kaiken ihmisiin kohdistuvan väkivallan vaikka se tapahtuisi luonnonsuojelun nimissä, mistä tässä tapauksessa ei edes ollut kyse." Ehkä juuri tämän vasta-argumentin ja vanhempia kohtaan tunnetun säälin takia asiasta ei ole mainittu missään tiedotusvälineessä, ja eräskin asiaa koskeva keskustelu on myös poistettu Suomi24:stä, niin että sen voi lukea vain Googlen välimuistitallenteena.
 
Äärivihreyshän on toki kaukana Auvisen teon päämotiiveista. Auvinen oli, arvatenkin muilta ihmisiltä sulkeutuneena ja eristäytyneenä, rakentanut itselleen mielipuolisen, misantrooppisen, anti-inhimillisen ideologian, jossa hän näki itsensä yli-ihmisenä, omana jumalanaan ja diktaattorinaan (vrt. satanismi). Hän korosti, ettei hänen musiikki- ja elokuvamakunsa (raskasta musiikkia ja toimintaelokuvia) liittynyt hänen tekoihinsa millään tavalla. Mutta millä perusteella eivät olisi vaikuttaneet? Jo kymmeniä vuosia sitten on tutkimuksissa todettu väkivaltaelokuvilla olevan vaikutusta ihmisen reagoimiseen tiettyihin ärsykkeisiin. Eräät tietämättömät besserwisserit ovat tyrmänneet tällaisen ajattelun aivan kuten väitteen, että kannabis voisi johtaa psykoosiin.
 
Toivottavasti kukaan ei pahastu siitä, että vedän johtopäätöksiä näin rohkeasti. Minä todellakin olen ulkopuolinen, eikä minulla voi olla mitään oikeampaa tietoa. Tämä asia kuitenkin herätti niin paljon tunteita ja ajatuksia, että niitä oli pakko vähän kirjoittaa ylös. Kommentoi vapaasti. Mielestäni jokaisella on oikeus arvioida mahdollisia ideologioita tähän karmeaan tapaukseen liittyen voidakseen herätellä roimaa kritiikkiä ja välttää pahoja vaikutteita. Jotkut eivät ilmeisestikään ole tarpeeksi ajatelleet. (Katso myös.)
Mainokset

4 responses to “Muodikkaat etiikkavirtaukset

 • Petro

  Nykypäivän etiikkatrendi näyttää olevan väkivaltaviihteen sekä ideologioiden vaikutusten aliarvioiminen ihmisten käytökseen. Humanistinen joidenkin tahojen juurruttama ajatusmalli, jossa yksilölle annetaan kaikki vastuu ja ympäröivä todellisuus ei vaikuta käytökseen, on vähintäänkin naurettava. Selvää pitäisi olla, että kaikissa katastrofeissa on johdonmukaisesti aina enemmän kuin yksi syypää. Tausta syitä ja syypäitä on parasta selvittää jotta vältetään vastaedes samanlaiset katastrofit jo niiden alku-vaiheissa. Vanhasen ehdottama malli käsiaseiden pannasta ampumaratojen ulkopuolella kuulostaakin hyvältä vaihtoehdolta ratkaisemaan käsiaseiden tolkuttoman tappokäytön.

 • Toni

  Tässä Mikaela Vuorion kirjoitus syväekologiasta:http://www.mikaelavuorio.fi/syvaekologia.htmEi väkivaltaa, ei ekofasismia. Monet tuttuni ajattelevat samalla tavalla, mutta heidän lapsistaan tuskin tulee massamurhaajia. Syy todellakin oli enemmän syrjäytyneisyydessä, koulukiusaamisessa ja masennuksessa kuten itsekin sanoit. Pekka vain purki masentuneisuutensa fasismin kautta..

 • Perttu

  Tosin tuossa linkittämässäsi tekstissä ei suoranaisesti kirjoiteta väestömäärä- ja evoluutio-aiheista, ja tuntuisi jotenkin raskauttavalta että luemma Pentti Linkolakin tosiaan kuuluu Elonkehään. Tässä blogissa on käsitelty Vuorion ajatuksia kriittisesti.

 • Henri

  Itse uskon koulukiusauksen suureen osaan. Yläasteen kestävä jatkuva "naljailu" niin kuin Auvisen "koulutoverit" sitä nimittivät, pelasi yhteispeliä väkivaltaviihteen kanssa. Auvisen entinen nettityttöystävä sanoi, että raskas musiikki piti Auvisen aisoissa. Uskon tuohon teoriaan, sillä Auvinen todennäköisesti jakoi metallilaulajien vihan, aggression, surun yms. jota he painottavat kappaleissaan, ja se sai tekijän rauhoittumaan. Myöskin tappaminen väkivaltapelien kautta rauhoittaa, jonkin aikaa.
   
  Totta on, että käsiaseiden käyttöä voitaisiin rajoittaa ampumaratojen ulkopuolella, tottakai jopa kieltää. Kuka menettäisi mitään? Taulun ampuminen on muutenkin varmaan innostavampaa kuin tölkkien. Todellinen ongelma piilee erilaisuuden syrjinnässä, varsinkin peruskoulussa.
   
  Minulla ei varmasti ole ollut näin radikaaleja tuntemuksia, mutta todella tiedän, mitä pienikin syrjintä voi aiheuttaa. Vaikka opettajat ja nuorten vanhemmat kovasti yrittäisivätkin, ei järjestäytynyttä eikä satunnaista kiusaamista saada ikinä kuriin, ilman jonkinlaisia radikaalimpia toimenpiteitä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: