WLAN aiheuttaa syöpää?

Elokuussa asiantuntijat julkaisivat kirjan Matkapuhelinteknologia – Mitkä ovat terveysriskit? joka käsittelee sähkömagneettisen säteilyn riskejä terveydelle. (Itse kirjaa en ole lukenut, vaan ainoastaan siitä kertovan lehtiartikkelin.) Eräs kirjan kirjoittajista kertoo, että ihosyöpätilastoissa on näkynyt piikki aina, kun uutta langatonta tekniikkaa on otettu käyttöön. Hänen mukaansa ihosyöpien määrässä oli kuitenkin laskua 1980-luvulla, kun lyhytaaltoisia radiolähettimiä otettiin pois käytöstä. (Kirjan julkaisijan luotettavuus on tosin hieman kyseenalainen: HouseProtector myy välineitä sähkömagneettiselta säteilyltä suojautumiseen – tai rahastaa luulosairaudella, miten asia nyt mahtaakaan olla. Kirjailijoilla vaikuttaisi tosin olevan asiantuntemusta. Myös tiedotusvälineet ovat kertoneet kirjasta vakavissaan.)
 
Säteilyturvakeskus on jatkuvasti tiedottanut, ettei matkapuhelimen käytön riskeistä ole näyttöä. Jos oikein muistan, se on kuitenkin suositellut rajoittamaan lasten kännykänkäyttöä. Voima-lehden numerossa 7/2007 kerrotaan yllättävä uutinen: muissa maissa viranomaiset suhtautuvat paljon penseämmin lasten kännykänkäyttöön. Wienin lääkäriliitto suosittelee, etteivät alle 16-vuotiaat käyttäisi kännykkää lainkaan, ja sama suositus tulee Venäjän viranomaisilta!
 
Voima kertoo, että langattoman lähiverkon (WLAN) signaali voi olla kolme kertaa GSM-tukiaseman signaalia voimakkaampi (vaikka sekin jää huomattavasti sallitun raja-arvon alle). Itävaltalainen tutkija suosittaakin, ettei WLAN-verkkoja otettaisi kouluihin lainkaan.
 
Mikä on totuus? Tutkimuksia on aiheesta tehty aika paljon, mutta silti ei muka tiedetä mitään. Suomalaiset tutkimukset ovat keskittyneet lähinnä sen mittaamiseen, paljonko matkapuhelimen säteily lämmittää päätä. Kysymykset syöpäriskistä, säteilyn vaikutuksesta hedelmällisyyteen ja muusta sellaisesta selviävät kunnolla vasta todella pitkäaikaisen seurannan tuloksena. Olemmeko me siis koekaniineja, joiden terveyden rappiosta voidaan joskus 50 vuoden päästä tehdä johtopäätöksiä?
 
Aamulehti uutisoi tänään, että TeliaSonera lopettaa lähivuosina lankapuhelinverkkojen ylläpidon haja-asutusalueilla, joiden asukkaat pakotetaan siten siirtymään kännykän käyttöön.
 
 
 
Tutkimus amerikkalaisten rintasyöpätilastoista
Kun nyt aloin kirjoittaa terveyaiheesta, mainitaanpa vielä Aamulehdessä uutisoitu tutkimus. Mustaihoiset sairastuvat tutkimuksen mukaan rintasyöpään useammin kuin valkoihoiset, saavat sen nuorempina ja myös kuolevat siihen useammin. Aamulehden artikkelissa sanotaan, että tutkimuksesta on vedetty johtopäätös rotujen välisen geneettisen eron vaikutuksesta rintasyöpäalttiudelle.
 
Aloin kuitenkin pohtia, onko nyt varmasti otettu huomioon ympäristön vaikutus. Sairaudethan johtuvat sekä perinnöllisistä syistä että ympäristöstä. Vaikka en tunnekaan yhdysvaltalaista yhteiskuntaa, Oprah Winfrey ei käsittääkseni ole tyypillinen tummaihoinen amerikkalaisnainen. Kuvittelisin, että tumma- ja vaaleaihoisten välillä on elintasoeroja, joista olisi seuraavanlaisia seurauksia:
  • Tummaihoiset ovat useammin riskialttiissa työssä (esimerkiksi kosketuksissa kemikaaleihin), vaaleaihoiset taas siistissä sisätyössä.
  • Vaaleaihoisilla on korkeampi koulutustaso, joten he ovat tietoisempia terveysasioista.
  • Vaaleaihoisilla on korkeampi elintaso, joten heillä on varaa valita terveellisemmät elämäntavat (ruoka ym.) kuin tummaihoisilla.
  • Vaaleaihoisilla on varaa parempaan hoitoon syövän iskiessä.
Onko näissä huomioissa järkeä? En tiedä, koska minulla ei ole tietoa tutkimuksen suoritustavasta, otoksen valinnasta ym. EDIT: Nyt tiedän. Jos olisinkin vaivautunut lukemaan uutisen heti loppuun… Viimeisessä virkkeessä sanotaan, että tutkimuksen johtajan mukaan koulutus, sairausvakuutus ym. eivät ole syynä havaituille eroille. (Ovatkohan nämä asiat alkaneet kiinnostaa tilastotieteen opintojeni alettua yliopistolla tänä syksynä? Tilastotieteen johdantokurssilla pitää muuten itse käsitellä tilastomateriaalia, tai siis tehdä oma tutkimus.)
Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: