Yliopisto alkoi

Orientoivissa opinnoissa meni tänään melkein neljä tuntia, ja ainejärjestön asioita puitiin vielä reilu tunti. Moni yliopisto-opintoihin liittyvä epäselvyys (esimerkiksi kurssien suorittaminen ja niiden valikoiminen) tulivat selväksi, vaikka olin niistä vielä ihan ulalla eilen.
 
Dekaani kehoitti videoidussa tervehdyksessään opiskelijoita suorittamaan tutkinnon loppuun. Kesken jättäminen on ilmeisesti hirveän yleistä. Tähän liittyen kuulin todellisena yllätyksenä, että valmistuvien tilastotieteilijöiden työllistymisaste hipoo sataa prosenttia. Pian selvisi kyllä, että noita filosofian maisteriksi valmistuneita oli esimerkiksi viime vuonna vain viisi (vaikka tänäkin vuonna matematiikka/tilastotiede-koulutuksen uusia opiskelijoita oli melkein sata, ja ehkä parikymmentä ottaa pääaineekseen tilastotieteen.) Syy on kyllä helppo ymmärtää: Tampereen yliopiston matematiikan, tilastotieteen ja filosofian laitos on todellinen paratiisi niille, jotka haluavat opiskella jossakin vuoden yrittääkseen sitten uudestaan jonnekin (minäkin pyrin ensi keväänä lääketieteelliseen). Koulutusohjelmaan pääsee nimittäin pitkän matematiikan E:n papereilla, ja yliopiston vapaan sivuaineoikeuden vuoksi koulutusohjelmaan tullut voi opiskella kaikenlaista eri tiedekunnista (ei kylläkään lääkiksestä).
 
Keskeyttävien opiskelijoiden suuri määrä selittää varmasti myös paljolti sen, miksi matematiikan opetuksen resurssit ovat niin alhaiset. Voi esimerkiksi olla, ettei monille matematiikan kursseille järjestetä laskuharjoitusryhmiä rahoituksen puuttumisen vuoksi. Onhan se tietysti harmi ja ymmärrän niitä motivoituneita matematiikanopiskelijoita, joita moinen ärsyttää. Mutta miten muuten joku poloinen lääkiksestä rannalle jäänyt vuotensa järjestäisi?
 
Olen menossa näillä näkymin alkavassa periodissa seuraaville kursseille: tietotekniikan peruskurssi, tilastotieteen johdantokurssi ja logiikka 1A. Lisäksi valitsen mahdollisesti jonkun kielikurssin. Ensimmäiset luennot ovat luvassa torstaina. Huomenna orientaatio jatkuu.
 
Erään opettajan kommentti: "Parempi teidän on täällä olla kuin … esimerkiksi … kadulla."
Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: