Conn Iggulden: Keisari – Rooman portit

Arvaa, mikä lomakirjassa on tärkeintä. No, mitäpä kinkkistä tuossakaan kysymyksessä on; tärkeintä on, että kirjan lukeminen on mukavaa. Niinpä lomakirjan kirjoittajan tärkein ominaisuus on kyky kirjoittaa mukaansatempaavasti ja muutenkin hyvin. Conn Iggulden on taitava kirjoittaja, jonka Keisari-romaanisarja on dramatisoitu näkemys Julius Caesarin elämästä.
 
Rooman portit, sarjan ensimmäinen osa, kertoo Caesarin lapsuus- ja nuoruusvuosista. Hän varttuu ystävänsä Marcuksen kanssa senaattori-isänsä maatilalla, saa taistelukoulutusta kuuluisalta gladiaattorilta, menettää isänsä traagisesti Rooman orjien noustessa kapinaan ja joutuu sisällissodan jälkeen pakenemaan Roomasta ja pestautumaan uuteen legioonaan. (Sainpa hienosti tiivistettyä juonen yhteen virkkeeseen.) Iggulden tekee upean draamallisen ratkaisun paljastaessaan vasta viimeisellä sivulla, että Gaius Juliuksen parhaan ystävän koko nimi on Marcus {Brutus}… Siinä vasta kutkuttava tapa lopettaa kirjasarjan ensimmäinen osa.
 
Historialliset faktat? Conn Iggulden kirjoittaa loppusanoissaan, että Julius Caesarin varhaisvuosista on vain vähän historiallista tietoa. Hän on yhdistänyt Juliuksen elämään joitain suuren luokan historiallisia tapahtumia, missä hän onnistuu mielestäni hyvin. Aina välillä lukiessa heräsi kysymys: "Olikohan tuo nyt oikeasti tuollaista? Onkohan kirjoittajalla tästä asiantuntevaa tietoa?" Mutta väliäkö tuolla, kun kirja on niin hyvä.
 
Iggulden myöntää myös tehneensä suuriin historiallisiin linjoihin oikomista ja viilaamista "draamallisista syistä". Hän kertoo loppusanoissaan mukavasti, miten asiat ovat tarkalleen ottaen todellisuudessa menneet.
 
Kirjaa voi suositella sellaiselle, joka on edes vähän (näin vähän) kiinnostunut antiikin Roomasta. Se tarjoaa mielenkiintoisen lukuelämyksen ja voi hyvinkin olla lähtölaukaus koko kirjasarjan kestävälle luku-urakalle.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: