Suomen ja Yhdysvaltain suhde

Ilkka Kanerva tapasi Gondoleezza Ricen ja kommentoi tapaamistaan lehdistölle hyvin huvittavasti.
 
"[Ricen yleinen sanoma oli] mm. se, että kun sanoin hänelle, että näitä yhteydenpitoja on tarvis – – jatkaa, niin hän kutsui minut minä hetkenä tahansa käymään Yhdysvalloissa, ovet ovat permanentisti minulle auki, any time."
"Kun puhutaan human righteista, jokainen tietää, että niiden takana ovat tällaiset asiat."
"Se [myönteinen tunnelma] säilyi alusta loppuun asti tuollaisena easy goingina ja hyvänhenkisenä."
"Rice on hyvin sofistikoitu, sivistynyt ihminen." (Ilta-Sanomat tänään.)
 
No joo, käytetään "permanentti"-sanaa kielessämme myös merkityksessä ’pysyvä’ ("permanenttitussi"), mutta taitaa siitä yleisemmin tulla mieleen tukalle tehtävä kiharrus. Ja kyllähän "sofistikoitukin" voidaan hyväksyä merkityksessä ’sivistetty’. Pahaa suomea joka tapauksessa.
 
Oma arvaukseni on, että Kanerva yritti epätovoisesti antaa kielellisistä neurooseista kärsivälle Suomelle hyvän kuvan englannin taidoistaan viljelemällä näitä sanoja haastattelussa. Lukijat ovat tietysti aivan haltioissaan…
 
Toimittaja Tuomas Manninenkin taisi vähän näpäyttää Kanervaa kun otti artikkeliinsa aika tyhmän kuuloisia lainauksia ja otsikoikin sen vielä: "OVET OVAT AUKI PERMANENTISTI".
 
Kainalojutussa annetaan ymmärtää, että USA:n johto pitää Suomeen etäisyyttä entisen ulkoministerimme, Erkki Tuomiojan, takia. Vuonna 2005 hän piti provosoivasti rauhansymbolia takissaan Ricen tavatessaan, viime vuonna hän joutui tämän kanssa jopa sanaharkkaan. "Eräiden tietojen mukaan Tuomioja ja Rice eivät olleet syksystä 2006 lähtien käytännössä puheväleissä."
 
Presidentti Tarja Halonen piti YK:lle puheen, jossa kritisoi USA:n hyökkäystä Irakiin. Tämän katsotaan johtaneen siihen, ettei George W. Bush ole suostunut tapaamaan Halosta. Ennen kuin häpeätte silmät päästänne, suomalaiset, muistakaa, että moni muukin maa on vastustanut Irakin sotaa. Muistattehan: Ranska, Saksa jne. Nykyisin Yhdysvallat on hyvissä suhteissa näihin maihin, mutta myönnettäköön, että valtionpäämiesten vaihtumisella lienee ollut vaikutusta asiaan (Merkel ja Sarkozy). Meillä Suomessa ei presidentti viime vuoden vaaleissa vaihtunut…
 
SDP:läisen ulkopoliittisen johdon toimintaa voi kyllä arvostella, mutta mielestäni sitä ei tarvitse syyttää siksi, ettei se nuoleskellut USA:ta. Kansainvälisessä politiikassa on oltava mahdollisuus antaa kehittävää kritiikkiä ilman sanktioita. Sen sijaan kritisoisin Halosta ja Tuomiojaa siitä, että he haukkuivat kyllä innoissaan USA:ta, mutta jättivät Kiinan ja Venäjän rauhaan. Kuka muu lisäkseni on aistivinaan Suomen nuoleskelleen Venäjää? Ja muistaakseni Halonen jopa kehui Kiinan ihmisoikeustilanteen kehittymistä vierailullaan siellä joitain vuosia sitten.
 
Tiesitkö?
Yhdysvallat on avustanut ympäri maailman monissa vallankaappauksissa, joissa demokraattisesti valittuja (vasemmisto)päättäjiä on korvattu oikeistolaisilla diktaattoreilla. En minäkään meinannut uskoa, kun ensimmäistä kertaa kuulin asiasta, mutta näin se vain on. Todellakin: näitä tapauksia on useita (Chile 11.9.1973, Kreikka 21.4.1967…). Ks. myös operaatio Condor.
Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: