Ylioppilaan tutkinnosta

Jag visste redan att lyran i finlandssvenskarnas studentmössa är lite större än finsktalarnas lyra. Men det var nytt för mig att finlandssvenska studentmössan är även "mäktigare, större än en finsk studentmössa". (Så, varifrån kommer den finlandssvenska stereotypen? 😉 Allt är större i svenskfinland…)
 
Samma på finska.
 
Suomenruotsalaisilla on vanhoista perinteistä johtuen halkaisijaltaan 22-millinen lyyrakokardi ylioppilaslakissaan, kun suomenkielisillä lyyran koko on yleensä 16, joskus 14 millimetriä. Ero juontaa juurensa kielikiistoista. Aikoinaan lyyran koko oli kielipoliittinen kannanotto, ja mitä pienempi lyyra oli, sitä fennomaanisempi oli lakin kantaja. Hiljattain luin Fredriksonin Internet-sivuilta, että suomenruotsalaisilla ylioppilaslakki on muutenkin "muhkeampi, suurempi kuin suomalainen". No, katselin vuoden 2005 Spes Patriae (latinaa, ’Isänmaan toivot’, vuosittain julkaistu teos, jossa on uusien ylioppilaiden nimet ja kuvia) -kuvastoa, ja tulin siihen tulokseen, että suomenruotsalainen lakki on hölmön näköinen. Tulee mieleen merimieslakki. (No, rannikon väkeähän suomenruotsalaiset ovat.) Jag är absolut inte avundsjuk!
 
Hankin ylioppilaslakkini jo kaksisen viikkoa sitten Tampereen Sokokselta. Kyseessä on ihan aito Fredriksonin lakki, jolle tuli hintaa 25 euroa. Pääni koko on peräti 59, eli yhtä isompi kuin Jokella*. Minulla nyt vain on iso pää. (Ja pään koko tietysti korreloi älyn kanssa, siksi tulee E useammasta yo-kokeesta! )
 
"Ylioppilas" tarkoittaa paitsi lukion päättötutkinnon, ylioppilastutkinnon, suorittanutta, myös yliopistossa opiskelevaa. Ainakin itse miellän ylioppilaan yliopisto-opiskelijaksi, sanotaanhan esim. Cloudya "lääketieteen ylioppilaaksi" ja esim. Helsingin yliopistossa opiskelevat muodostavat Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan. Syynä nimitysten yhtäläisyyteen on, että ennen vanhaan ylioppilastutkinto oli yliopiston "pääsykoe". Oi niitä aikoja! Nykyään melkein kaikkialle on pääsykokeet, vaikka tutkinnon uudistamisella pyritään kyllä siihen, että yo-arvosanoja voisi käyttää enemmän hyväkseen opiskelupaikan hakemisessa.
 
1940-luvulle asti ylioppilaaksi lukeminen oli aika harvinaista. Noilta ajoilta on kulttuuriimme jäänyt mielestäni suhteettoman suuri yo-tutkinnon arvostus. Yleissivistävän koulutuksen käynyttä taidetaan yleensä juhlia enemmän kuin ammattiin valmistunutta, vaikka ammattikoulualat ovat selvästi saamassa lisää arvostusta. On huomattu, että ammattitutkinto on toimeentulonkin kannalta monissa tapauksissa todella kannattava vaihtoehto.
 
Olen pohtinut, onko esimerkiksi minun omaa tutkintomenestystäni järkeä erityisemmin hehkuttaa tai juhlistaa. Kaikki ovat koko ajan odottaneetkin minulta korkeita arvosanoja – onko "itsestäänselvyyttä" järkeä juhlia? Ehkä ylioppilasjuhlat ovat tärkeämpiä niille, jotka ovat onnistuneet yli odotusten – kenties niille, jotka saivat koko pitkän kevään jännittää, pääsisivätkö ylipäätänsä ylioppilaiksi.
 
Mutta no, kyllä oma luku-urakkani loppujen lopuksi tuntui niin suurelta, että juhlaan olisi aihetta. Kävinhän sentään kolme vuotta koulua ihan vain näitä arvosanojani varten! (Ei ihme, että monet suhtautuvat kirjoituksiinsa yltiöpäisellä vakavuudella!)
 
Ylioppilasjuhliini lienee tulossa vajaat 40 henkilöä, melkein kaikki sukulaisia. Näen esimerkiksi enoni, joka on ollut yli vuoden työmatkalla Kaukoidässä. Juhliini tulee myös tätini, joka kirjoitti ylioppilaaksi viime syksynä – ehtipäs ennen minua! Jostain syystä hän päätti vielä "vanhoilla päivillään" lukea ylioppilaaksi.
 
Lopuksi haluaisin vielä muistuttaa tämän kevään ylioppilaita äidinlyyrasta. Läheskään kaikki eivät ilmeisesti tiedä, että on tapana antaa äidille kiitoksen eleenä ylioppilaslakin lyyran näköinen koru. Varokaapas, mamma saattaa todella olettaa saavansa sellaisen! Ostin omalle äidilleni lyyran viime viikolla. Se oli ihan kohtuuhintainen, 7,90 €, vaikka olisin tietysti hankkinut sen millä hinnalla hyvänsä.
Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: