”Muistatteko, että Viro on itsenäinen?”

Naapurissamme Suomenlahden toisella puolen on tapahtunut kummia. Muslimimaiden levottomuuksista kirjoittaessani (täällä ja täällä) ihmettelin kovasti, miten pienet asiat saavat ihan älyttömät mittasuhteet. No, nyt on todistettu, että se koskee myös lähialueitamme.
 
Tallinnassa päätettiin siirtää keskeiseltä paikalta sotilaiden hautausmaalle kiistelty patsas, jonka Neuvostoliitto pystytti toisen maailmansodan voitettuaan. Sotilasta esittävä patsas symboloi virolaisille neuvostomiehitystä, neuvostoliittolaisille taas sodan voittamista. En ole ainoa, joka ihmettelee, miksi nyky-Venäjä on niin fiksoitunut kyseiseen patsaaseen. (Nyky-Venäjä ei ole Neuvostoliitto, mutta on se alkanut sitä muistuttaa. Putin päätti ottaa kansallishymnin säveleksi vanhan Neuvostoliiton hymnin sävelen, ja kyseiselle hepulle ja hänen puolueelleen on viime vuosina kertynyt valtaa kuin kommunisteille neuvostoaikaan.)
 
On varsin käsittämätöntä, miten Venäjän vallanpitäjät kehtaavat kritisoida Viroa patsaan siirron takia. Kaiken lisäksi sen uhkaukset ovat olleet järjettömän ylimitoitettuja. Venäjä korostaa, kuinka virolaiset toimivat "fasistisesti" poistaessaan NL:on voiton symbolin. Kun nyt historiaa pengotaan, eipä tule kuitenkaan mieleenkään hävetä sitä, että Neuvostoliitto itse vehkeili Saksan kanssa ennen sotaa – maat päättivät (Virolta kysymättä, tietysti ), että Neuvostoliitto saisi ottaa Viron haltuunsa.
 
Suomen hallitus on onneksi ottanut voimakkaasti kantaa Viron puolesta. Virolaisten viranomaisten tapaa hoitaa mellakoita ei tosin voi erityisemmin kehua: pidätettäessä ihmisiä on pahoinpidelty ja voimankäyttö on ollut liiallista. Tulee mieleen syyskuinen Smash ASEM -mielenosoitus Helsingissä.
 
Kuva: Pronssisoturi-patsas. Creative Commons Attribution ShareAlike 2.0. Kuva: LHOON.
Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: