Fiksu äiti luonto

Tämänpäiväinen dokumentti Prisma: Arvoitus geeneissämme käsitteli hyvin kiinnostavaa aihetta, genetiikan osa-aluetta nimeltä epigenetiikka. Kyseessä on siis hiljattain havaittu evoluution mekanismi, jossa ympäristötekijät aiheuttavat muutoksia DNA:n säätelyproteiineihin, ja kaiken lisäksi nämä muutokset voivat periytyä. Tavallaan perimä ei siis kokonaan periydy itse DNA:ssa, vaan tärkeä rooli on laukaisimina toimivilla proteiineilla. "Dokumentti kysyy, onko geenillä muisti."
 
Olen lukenut näistä tuoreista havainnoista tiedelehdistä, ja itse asiassa esimerkiksi ruotsalaistutkimus nälkävuosien vaikutuksesta tuleviin sukupolviin tuli mieleeni jo ennen kuin siitä kerrottiin dokumentissa. Hei, minähän tiedän jotakin!
 
Dokumentti sai minut ajattelemaan, miten fiksusti luonto toimii. Evoluutiohan on verraten hyvin hidas prosessi, mutta geenien säätelyn nopeat muutokset sujuvoittavat sopeutumista. Tosin dokumentissa tuotiin esiin, että jälkipolvien sairaudet kuten diabetes voivat aiheutua vanhempien huonoista elintavoista.
 
Jos nainen on aliravittu kohdussa sikiönä, se vaikuttaa hänen jälkeläistensä elinajanodotteeseen. Miehellä taas murrosiän aliravitsemus muuttaa periytyviä geenejä. Syynä on, että miehen ja naisen sukusolut muodostuvat yksilönkehityksen eri vaiheissa, ja juuri niiden syntyessä vallitseva tilanne säätelee periytyviä geenejä. Järkenkäypää.
 
Bill Brysonin kirjassa Lyhyt historia lähes kaikesta perinnöllisyyden ihmeistä ei kiitetä ketään "älykästä suunnittelijaa", vaan Bryson kirjoittaa luonnontieteellisen käsityksen mukaan: "On helppo unohtaa, että elolliset olennot yksinkertaisesti elävät. Ihmisinä olemme taipuvaisia ajattelemaan, että elämällä täytyy olla tarkoitus. Meillä on suunnitelmia, tavoitteita ja haaveita. Haluamme ottaa kaiken irti juovuttavasta olemassaolostamme." Perinnöllisyys toimii niin hyvin yksinkertaisesti siksi, että jos se ei toimisi, elämää ei olisi. Parhaat systeemit ovat periytyneet.
 
Dokumentissa eräs tutkija lausahti kenties dokumentin opetuksen: valitsemamme elämäntavat eivät kosketa vain itseämme, vaan myös lapsiamme ja lapsenlapsiamme. Siinäpä lisää vettä terveysintoilijoiden myllyyn.
Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: