Äidinkieli tekstitaito 2007/kevät: Historiallinen koe

Nyt se on sitten tapahtunut, olen kirjoittanut tekstitaidon kokeen. Menikö hyvin? No ei, tai katsotaan nyt… Olin aika rento aamulla, ja sain nukuttua ihan hyvin edellisenä yönä: en viitsinyt edes yrittää mennä ajoissa nukkumaan, mutta kahdentoista jälkeen nukahdin nopeasti ja heräsin 6.30. Sain myös yllätyksenä isältä kyydin koepaikalle – hän kysyi vasta aamulla, tarvitsisinko kyytiä. Kiva, että sain: vaikkei ollut ihan yhtä kylmää kuin eilen, mittari näytti –22 astetta.
 
Eväät: Hedelmänektaria, puoli litraa lähdevettä, kaksi Vaasan ruispalat -leipää, kaksi klementiiniä, viisi palaa Fazerin sinivalkoista.
 
Kello 7.55 auto pysähtyi parkkipaikalle. Istuin vielä autossa.
Kello 8.00 saavuin paikalle. Paikalla oli jo TrakTori*, jolle tämä oli elämän ensimmäinen yo-koe. "Olen suorastaan neitsyt", hän sanoi humoristisesti.
Kello 8.45? mentiin sisään saliin.
Kello 9.00 koe alkoi.
Kello 12.05? söin eväitä.
Kello 14.00 oli valmiina vasta yksi vastaus! Olin epätoivoinen ja masentunut varsinkin, kun aloin epäröidä tehtävää 3. No, luonnoksia minulla sentään oli jo tehtyinä.
Kello 14.55 kaikki oli valmista, mutta viimeistelemätöntä. Eihän siinä sitten enää ehtinyt muuta tekemään kuin ylirastittamaan luonnoksen.
 
No, se ei ilmeisesti ole mennyt kovin hyvin muillakaan, joten turha kai maalailla piruja seinille. Nyt pitää vain valmistautua mahdollisimman hyvin esseekokeeseen.
 
Kokeessahan kysyttiin:
 
1. Päättele Lars Sundin romaanin alun perusteella, miksi Otto Näs pakenee vanhainkodista.
En uskaltanut vastata tähän kysymykseen, koska en ole koskaan osannut oikein löytää syitä rivien välistä. Toisaalta olisin kyllä varmaan saanut kohtalaisen pitkänkin pohdinnan aiheesta.
2. Analysoi, millainen on romaanikatkelman kertoja.
Tein tämän ensin, ja pituutta tuli ehkä 1½ sivua. Mainitsin, että hän on henkilö, mutta toisaalta kertoja on kaikkitietävä kohtauksessa, jossa Otto rikkoo television – hänhän ei ole paikalla, mutta kuvaa silti tapahtumia yksityiskohtaisesti. Sitten kerronta muuttuukin taas yhtäkkiä sisäiseen fokalisaatioon, kun kertoja alkaa selostaa omia havaintojaan ja kokemuksiaan. Voisin saada tästä ehkä 4–5 pistettä, jos olen ymmärtänyt tehtävänannon oikein.
3. Kirjoita romaanin alussa kuvatusta tapahtumasta uutinen Siklaxin paikallislehteen. Uutisen tulee olla määrämittainen, 200–250 sanaa.
Tästä tuli vain 183 sanaa! En ehtinyt enää pidentää, koska aika loppui. Otin riskin ja keksin uutiseen täytettä, koska siitä ei muuten olisi tullut niinkään pitkää. Ei pelkän romaanikatkelman perusteella edes oikein olisi saanut kunnon uutista. Jos sai keksiä, voisin saada tästä ehkä 4 pistettä. En kuitenkaan enempää, koska sanamäärä ei ollut aivan pyydetty.
4. Uutisoinnin ihanteena pidetään puolueettomuutta. Pohdi, miten tavoite toteutuu STT:n uutisessa (Turun Sanomat 2.5.2006).
Tästä tuli niin säälittävän lyhyt vastaus :(. Selvästi alle sivu, vaikka yritin käyttää isohkoa käsialaa. Tästä tuskin tulee kolmea pistettä.
5. Toimittaja Sami Soininen ja pilapiirtäjä Karlsson ottavat kumpikin omalla tavallaan kantaa VR:n makasiinien tapahtumiin. Millaisen käsityksen lukija saa niistä? Ota analyysissasi huomioon sekä teksti että kuvat.
Pilapiirroksen sananvaihto kahden nuoren välillä (istuvat puistossa, taustalla Suomen ja EU:n liput):
– Ei, kyllä meidän nyt pitää ryhtyä vaikuttamaan yhteiskunnan asioihin.
– Joo, onks sulla stidejä?
Mikähän se "stidi" tai "stide" on? Ajattelin kyllä tulitikkua, mutten viitsinyt ryhtyä arvaamaan. Olisiko se ollut yleissivistystä, vai oliko tässä tehtävä exclusively for Helsinkians? Mrr…
Siis epävarman arvion mukaan noin 11 pistettä. Preliminääristä tuli 13…
 
> Tässä koe PDF:nä Helsingin sanomien sivuilta.
> Opinportin keskusteluissa jutskaillaan yo-kokeista.
Mainokset

5 responses to “Äidinkieli tekstitaito 2007/kevät: Historiallinen koe

 • J.

  Minusta koe ei ollut niin kummallinen, lähdin jo ennen yhtä. Tehtävätkään ei ollut mitään supernaturaaleja. Tosin ärsyttääkseni äidinkielenopettajaani voisin ottaa B.
   
  Eli jos tulee huono kirjain, se johtuu ainoastaan siitä.

 • Sanna

  Vai oli Lars Sundin Puodinpitäjän pojasta otteita kokeen alussa 🙂 se vasta olikin hyvä kirja. Aika jännä kieltämättä toi viimeinen tehtävä. Ja pääsi oikein uutisiinkin xP

 • Sanna

  Vai oli Lars Sundin Puodinpitäjän pojasta otteita kokeen alussa 🙂 se vasta olikin hyvä kirja. Aika jännä kieltämättä toi viimeinen tehtävä. Ja pääsi oikein uutisiinkin xP

 • Sanna

  Ei voi ymmärtää miten tuo tekee kaksinkertaisen kommentin kun en edes ehtinyt painaa "lisää" nappia kuin kerran 😀

 • Perttu

  Tällaista se tietotekniikka on ;).

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: