Latina

Nykyisin "hyvää kielitaitoa" ajatellaan liian suppeasti. Lähdetään liikkeelle siitä, että englannilla pärjää. Kuitenkin on olemassa valtavasti kieliä, joiden osaamisesta olisi hyötyä. Itse olen lukenut englantia ja saksaa, mutta haluaisin osata myös ranskaa. Lisäksi venäjä, kiina ja espanja olisivat maailmanlaajuisesti merkittäviä, vaikkei minulla intohimoja niitä kohtaan olekaan.
 
Joku on ehdottanut, että latina eurooppalaisten kielten äitinä olisi paras ensimmäisenä vieraana kielenä koulussa. Hmm… Olen lukenut sitä viime aikoina itsenäisesti kiinnostuksen vuoksi, ja on pakko sanoa, että kieliopin monimutkaisuus tekee ajatuksesta mahdottoman. Kaikkia sanoja taivutetaan todella monimutkaisesti, mutta pahimmat sanaluokat ovat verbit ja substantiivit. Verbeissä on kiinnostavaa, että aktiivin lisäksi myös passiivi taipuu kaikissa persoonissa: esimerkiksi laudatur tarkoittaa "häntä kiitetään".
 
On sanottava myös, ettei latinan vapaaehtoinen opiskelu ehkä ollut vaivan arvoista. Ahaa-elämykset esimerkiksi sanojen etymologiaa koskien olivat kivoja, mutta todellista hyötyä ei kuolleen kielen osaamisesta ole. Hmm… No ainakin vaikuttaa "siistiltä", jos käyttää joskus vaikka juhlapuheessa latinaa – mitä ikinä sanookaan. Latinaa ei kuulu ymmärtää vaan kokea. Non gratia informationis sed gratia animae.
Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: