Mitä itsenäisyys minulle merkitsee?

8 päivää sitten sunnuntaina TV2:lla esitettiin "dokumentti" vaihtoehtoisesta historiasta, jos Neuvostoliitto olisi onnistunut valloittamaan Suomen 2. maailmansodassa ja Suomesta olisi tullut neuvostotasavalta. "Dokumentin" nimi oli Kansakunnan käännekohta.
 
Yleensä en paljon ajattele Suomen itsenäisyyttä, mutta tuo "dokumentti" (joka uusittiin eilen) herätti kyllä ajatuksia. Aloin pohtia, miten olisikaan voinut käydä esimerkiksi suomalaisen kulttuurin ja kansallisuuden kannalta. Itsenäisyytemme, joka oli tuntunut itsestäänselvyydeltä, alkoi tuntua etuoikeudelta.
 
Ja sitten vähän kevyemmästä asiasta. Tomi Putaansuun kutsuminen Linnan juhliin on ollut otsikoissa. Mr. Lordi ei suostu kuulemma ilmestymään paikalle, ellei saa pukeutua roolihahmoksensa. Helsingin Sanomien science fiction -toimittaja kirjoitti tänään, ettei se nyt mikään katastrofi olisi, jos Tomi tulisi juhliin maskeerattuna. Hän perusteli kantaansa etsimällä yhteyttä Linnan juhlien jokavuotisen pukeutumishehkutuksen ja itsensä naamioimisen välillä.
 
Olen eri mieltä. Toivon totisesti, että Putaansuu ei saa kutsua, sillä presidentin kutsuille ei mennä hirviönä ja toisaalta presidentin kutsusta ei kieltäydytä!
 
Myönnettäköön, että Mr. Lordilla olisi kyllä poikkeavaan maskiin suurempi oikeus kuin kenelläkään tähän asti itsenäisyyspäivän vastaanotolle kutsutuista: hän on tehnyt suomalaisille valtavan hienon saavutuksen ja toisaalta hänellä olisi jonkinlainen syykin hirviöyteen. Mielestäni frakkiin pukeutuminen ei kuitenkaan suinkaan ole liikaa vaadittu! Onko ihan pakko vaatia erityisasemaa?
 
No, ei tämä nyt niin vakava asia ole.
 
EDIT: Unohdin ihan mainita, että ensi sunnuntaina Kansakunnan käännekohta luo vaihtoehtoisen historian siitä, jos Urho Kekkosesta ei olisikaan tullut presidentti. (TV2 klo 17.15.)
EDIT2: Muistin ohjelman esitysajan väärin: oikeasti katsoinkin sen viikko sitten tiistaina. Se tulee tänäänkin tiistaina kello 19, mutta se uusitaan sunnuntaina ylempänä ilmoittamaani kellonaikaan.
Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: