Aamulla ei ollut paljon lunta

Muistaakseni lunta ei ainakaan paljoa satanut aamulla siinä puoli kahdeksan jälkeen, kun tulin lukiolle. Tunti alkoi vasta 8.10, mutta satuin saamaan kyydin, joten piti lähteä aikaisin.
 
Aamupäivästä lähtien sitä lunta on sitten tuiskunnut täällä Tampereella. Keli muuttui päivän mittaan karseaksi. Tulin kotiin puoli neljän bussilla, jolla oli selvästi vaikeuksia kulkea. Siitä huolimatta se tuntui huristavan välillä jopa mielipuolista vauhtia. Aloin miettiä, mitähän sanktioita kuljettaja saa, jos vuoro on myöhässä…
 
Käväisimme vielä illalla pikku kyläreissulla. Onneksi en joutunut ajamaan! Näkyvyys oli surkea, ja isä joutui takaisin tultuamme luomaan lumet pihan ajotieltä huomisaamua ajatellen. Aika hurjaa ottaen huomioon, että lunta oli aamulla vain nimeksi.
 
Nyt pitäisi harkita valmennuskurssille ilmoittautumista. Muistutukseksi vanhoille ja tiedoksi uusille lukijoille, pyrin lääketiedettä opiskelemaan ensi vuonna. Isäni on sitä mieltä, että valmennuskurssille olisi mentävä. Ajattelin kyllä pärjääväni itsenäisellä opiskelulla, mutta olisi valmennuskurssissa kyllä paljon hyviäkin puolia.
 
Havahduin tässä hiljattain siihen, että lukiossa todellakin on vain neljä valtakunnallista kemian kurssia. Lääkiksen pääsykokeessa tarvitaan vain neljän kurssin tietoja Galenoksen lisäksi. (Galenos VI on pääsykoekirja.) Jos olisin ollut fiksu, olisin käynyt kaikki kurssit! Mutta kävin ekana vuotena vain ykköskurssin ja tänä vuonna nelosen. On myöhäistä katua: opetussuunnitelman muutoksen vuoksi en enää ikinä voi käydä kursseja 2–3 samalla OPS:lla kuin 1 ja 4. Valmennuskurssi antaisi siihen nähden korvaamatonta kemian tietämystä – "vain" 1000–1500 eurolla.
 
Riittäisikö motivaationi varmasti ilman valmennuskurssia? Mitä jos olen ihan poikki ylioppilaskirjoitusten jälkeen? Valmennuskurssi tarjoaisi myös erikoisen pappa och andra släktingar betalar -syndrooman, jossa en voi tuottaa pettymystä sukulaisilleni, jotka ovat sijoittaneet uraani 1000–1500 euroa. (Pääsykoekirja maksaa 80 euroa.)
 
Mietin myös B-suunnitelmaa. Haluan alkaa opiskella edes jossain, vaikka haenkin uudestaan lääketieteelliseen seuraavana vuonna. Selailin yliopistojen valintaopasta 2006.
 
Olin luullut, että lääketieteelliseen on vaikea päästä. Opasta selaillessa sai kyllä sellaisen käsityksen, että prosentit ovat kaikkialle pienet. Tosin Vaahteramäki* huomautti, etteivät kaikki hakijat ole hakeneet tosissaan. (En tiedä, mitä hakijamääriä opas kertoo, mutta arvaisin kyseessä olevan hakijoiksi ilmoittautuneet eikä pääsykokeessa käyneet, sillä oppaasta laskettavat prosentit lääkikseen ovat pienempiä kuin ne, joista olen lukenut muualta.) Havaitsin, että väite ruotsinkielisten opintojen korkeasta sisäänpääsevien osuudesta pitävät osittain paikkansa. Åbo akademissa terveystiedettä opiskelemaan haki 18, ja heistä 15 pääsi sisään. Biologiankin sisäänpääsyprosentti oli verraten korkea. Toisaalta ruotsinkieliseen lääkikseen, joka on Helsingissä, sisäänpääsyprosentti oli matalampi kuin monissa suomenkielisissä yliopistoissa. (Näyttäisi muuten siltä, että prosentit ovat korkeita Turkuun ja Kuopioon, joten jos haluan pelata varman päälle, minun kannattaa ehkä hakea sinne. Kaikissa lääkiksissä pääsykoe on samana päivänä, ja kyseessä on sama pääsykoe, mutta vain yhteen paikkaan voi hakea. Ei sisäänpäässeiden osuus Tampereellakaan kovin matala ole.)
 
Noin 70 % Tampereella lääketieteen opinnot aloittaneista kävi kurssin tai tilasi itseopiskelumateriaalia.
Mainokset

3 responses to “Aamulla ei ollut paljon lunta

 • A

  Ite kävin aikoinani, ööh, mites se menikään… 3 kemian kurssia? Ehkä… Taisin käydä! 🙂 Luulis, että mulla on lukiosta pitempikin aika 🙂 Fysiikkaa kävin sen ainukaisen pakollisen. Hyötyä toki olis ollut käydä fysiikkaa enemmän, mutta kuten näkyy, ei se estänyt lääkikseen pääsyä. Tosin piti sitten laskea ja laskea ja laskea niitä fysiikan laskuja valmistautuessa pääsykokeeseen. Että jossain vaiheessa se työ on kuitenkin tehtävä.
   
  Sitten, pikku vinkkejä lääkiskaupungin valintaan:
  * TÄRKEIN: mieti tarkkaan missä viihtyisit seuraavat 6 vuotta. Jos kaipaat suurta kaupunkia, ei Kuopio oo ehkä paras paikka. Vaikka musta sieltä löytyykin kaikki tarvittava.
  * uudet ylioppilaat ei saa joka paikassa lisäpisteitä. Kuopiossa niitä heruu uudelle ylioppilaalle eniten Suomessa eli 4 pistettä, muista lääkiksistä en tiedä.
  * Tampereella on tällä hetkellä Suomen paras lääkärin kädentaitojen harjottelulabra välineineen, Kuopiossa toiseksi paras. Kuopiossa pyritään laajentamaan labra parhaimmaksi Suomessa.
  * Kuopiossa kaikki pääsee dissektiokurssille (tutustumaan siis anatomiaan vainajien avulla), Turussa ja Oulussa vain pieni osa kurssista
  * haluatko opiskella PBL:n (problem based learning) mukaan? Tampereella ja Helsingissä tämä jo käytössä, Turussa kai osittain. Kuopiossa ei ollenkaan. Toiset tykkää, toiset ei. Hankala ehkä tietää, jossei ole ite sitä kokeillut. Itse kävin aikoinaan yhden PBL-kurssin, enkä tykännyt.
  * Alkuvaiheessa (pre-kliininen vaihe eli vuodet 1 ja 2) on koitettu niveltää Kuopiossa enemmän käytäntöön. Alkuvaiheen opinnothan on aika teoreettisia (solubiologiaa, anatomiaa ym.). Kuopiossa on koitettu liittää mukaan potilastapauksia ym., jotta tuntuisi siltä että opiskelee lääkäriksi. Kuuleman mukaan Oulussa ei ainakaan ole niin paljoa käytännön puolta kuin Kuopiossa.
   
  Tossa nyt jotain ainakin. Itekin aikoinaan laskeskelin noita sisäänpääsyprosentteja ja ne vaikutti jonkun verran päätökseen. Mutta toisaalta ne on aina edellisen vuoden tuloksia. Esimerkiksi viime keväänä Kuopiossa hakijamäärä alko olla jo aika huima. Toki ääripäät erottaa prosenttien avulla toisistaan ja voi vähän skaalata sitä, mihin hakisi.
  Jos on mainittu hakijamäärä, se on yleensä hakemusten lähettäneiden määrä. Kokeeseen ei sitten kaikki saavu. Kuopiossa kokeeseen on yleensä osallistunut n. 80-120 vähemmän kuin hakemuksen lähettäneitä. Nämä lienevät niitä, jotka sitten menivätkin toiseen kaupunkiin kokeeseen tai heittivät leikin kesken. Tilastoja löytyy ainakin Kuopion yliopiston sivuilta. En tiedä onko niitä vielä siellä, kun en löytänyt. Tulevat kai sitten taas lähempänä keväällä nettisivuille.

 • A

  Ai niin, unohdin mainita että toki mun pikku vinkkinä saattavat olla hiukan puolueellisia 🙂 Näyttävät puoltavan Kuopiota 🙂

 • Perttu

  Paljon kiitoksia, oli mukava saada vinkkejä! (Vaikka kyllä se puolueellisuus hieman pisti silmään 😉 )Ja onneksi olkoon kandidaatin asemastasi! Sekä siitä ekasta potilaasta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: