Vaalit tulossa, käytänkö äänioikeuttani?

Eduskuntavaalit lähestyvät. Ensimmäinen vaaleja koskeva TV-lähetys, eräänlainen väittely puolueiden kesken, järjestettiin MTV3:n toimesta jo kesällä! RKP aloitti 900 000 euron kampanjansa tällä viikolla tituleeraamalla itseään suomalaiseksi kansanpuolueeksi.
 
Mutta ennen eduskuntavaaleja järjestetään maassamme pienemmät vaalit, jotka houkuttelevat äänestyskoppeihin paljon pienemmän ihmisjoukon. Tarkoitan ensi kuussa järjestettäviä seurakuntavaaleja.
 
On kiinnostavaa, että kansa kritisoi kirkkoa aiempaa enemmän muttei kuitenkaan ole vastaavasti kiinnostuneempi äänestämään seurakuntavaaleissa. Ehkä ihmiset eivät miellä, että kirkon toimintaan todella voi vaikuttaa sisältä käsin.
 
Vaaleissa valitaan seurakunnalle kirkkovaltuusto, joka tekee päätöksiä koskien mm. seurakunnan taloutta ja virkoja koskien. Se esimerkiksi valitsee pappeja (kappalaiset) virkoihin, ja sen jäsenet valitsevat seurakunnan maallikkovalitsijat, jotka saavat äänestää piispanvaalissa. Tällä tavalla äänestämällä seurakuntavaaleissa voi välillisesti vaikuttaa jopa piispanvaaleihin. Jos sinä, tavallinen seurakuntalainen, et esimerkiksi halua naispappeutta vastustavaa piispaa, vähin, mitä voit tehdä, on äänestää seurakuntavaaleissa.
 
Ne, joiden seurakunta kuuluu johonkin seurakuntayhtymään, saavat äänestää jäsenet myös yhteiseen kirkkovaltuustoon, jolla on sananvaltaa koko kunnan seurakuntien asioihin.
 
Erityisen kiinnostava asia seurakuntavaaleissa on, että yksittäiset äänet painavat monin verroin enemmän kuin vaikkapa kunnallis- tai eduskuntavaaleissa. Tähän on kaksi syytä. Ensinnäkin ehdokkaita on usein niin vähän. Esimerkiksi olin katsovinani, että Viinikan seurakunnassa, johon kuulun, melkein puolet ehdokkaista tullaan valitsemaan kirkkovaltuustoon paikkojen määrän perusteella. Toiseksi äänestysprosentti on hyvin matala. Tyypillisesti se käsittääkseni on noin 10–20.
 
Omassa seurakunnassani on muistaakseni vain kolme ehdokaslistaa, joista valita. Valinnanvaran suppeus on yksi tekijä, joka laimentaa äänestysintoani. Toinen, ilmiselvämpi tekijä on, että olen kuitenkin eroamassa kirkosta vuoden loppuun mennessä. Miksi siis välittäisin kirkollispolitiikasta? Kolmas juttu on, ettei minulla ole tietoa ehdokkaista. En ole nähnyt vaalimainoksia, eikä kirkon lehtikään ole luettavakseni kantautunut.
 
Saatan kuitenkin äänestää. Katsotaan nyt… Vaalit ovat 12.11. Kuvassa "kirkkoni".
Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: