Jotakuta on taas verisesti loukattu

Kenties joidenkin muslimien loukkaamiseen on aina suuri riski, kun paavi puhuu islamista. Miten rakentavaan sävyyn tämä sitten puhuukin.
 
Paavi lainasi jotain bysanttilaista keisaria, joka oli syyttänyt islamia miekkalähetyksestä. Myöhemmin paavi selitti tarkoittaneensa puheellaan kannustaa uskontojen väliseen vuoropuheluun.
 
Minun on vaikea ymmärtää, että muslimimaailma loukkaantuu lyhyestä pätkästä pientä ja pienelle joukkiolle tarkoitettua puhetta. Jotenkin tuntuu, että joku taho yllyttää muslimeja vihaisiksi väärän tiedon avulla. Kuinka tämä puhe edes on päässyt maailman tietoisuuteen? (Vastaavaa masinointia epäiltiin pilapiirrosjupakassa. Perusteena epäilykselle oli esimerkiksi se, että asiasta nousi kohu vasta kauan sen jälkeen, kun piirrokset oli julkaistu tanskalaisessa lehdessä.)
he addresses his interlocutor with a startling brusqueness, a brusqueness which leaves us astounded, on the central question about the relationship between religion and violence in general, saying: "Show me just what Mohammed brought that was new, and there you will find things only evil and inhuman, such as his command to spread by the sword the faith he preached". The emperor, after having expressed himself so forcefully, goes on to explain in detail the reasons why spreading the faith through violence is something unreasonable. Violence is incompatible with the nature of God and the nature of the soul. "God", he says, "is not pleased by blood – and not acting reasonably (σὺν λόγω) is contrary to God’s nature. Faith is born of the soul, not the body.
 
Suomennos: hän [keisari Manuel II Paleologus] puhuttelee keskustelukumppaniaan shokeeraavan epäsivistyneellä töykeydellä, joka jättää meidät hämillemme, uskonnon ja väkivallan suhteesta ylipäätänsä sanomalla: ”Näytä minulle, mitä uutta Mohammad toi, ja huomaat vain epäinhimillisiä asioita kuten hänen käskynsä levittää miekalla hänen saarnaamaansa uskoa.” Ilmaistuaan itseään voimakkaasti keisari jatkaa selittäen syitä, miksi on järjetöntä levittää uskoa väkivalloin. Väkivalta ei sovi yhteen Jumalan ja sielun luonteen kanssa. ”Jumala”, hän sanoo, ”ei pidä verestä – ja ei-järkevä toiminta on Jumalan luonteen vastaista. Usko syntyy sielusta, ei ruumiista.
 
– Katkelma paavin puheesta tieteen edustajille Regensburgin yliopistolla 12.9.2006. (Oma käännökseni.)
Tässä keskustelussa voidaan argumenttina hyvin tuoda esiin kristinuskon itsensä piirissä tapahtuneet väkivaltaisuudet. Sen sijaan ei ole soveliasta tappaa 70-vuotiasta nunnaa (näin tapahtui Somaliassa) tai raivoisasti manata kuolemaa paaville (kuten somalialainen uskonnollinen johtaja on jo ennättänyt tekemään) oman näkökannan vahvistukseksi. Ehkä islam tarvitsee vielä aikaa oppia sivistynyttä reagoimista erimielisyystilanteissa. (Voitko kuvitella samanlaisia reaktioita länsimaissa?)
Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: