Teknologia ahistaa

Olen kai lukenut jostain Kielikellon numerosta, mahdollisesti kymmeniä vuosia vanhasta, että sanan teknologia sijaan tulisi käyttää sanaa tekniikka, sillä se tarkoittaa samaa asiaa mutta on suomenkielisempi.
 
MikroBitti-lehden pääkirjoituksessa muistutetaan, että perinteinen tv-tekniikka väistyy tasan vuoden päästä digi-tv:n tieltä. Samalla väitetään, että valittelu digitelevisioon siirtymisestä on laantunut. Jotenkin tuntuu, että kirjoittajan sanoma on: "Viimeinkin ne turhanpäiväiset jankutukset loppuvat ja ihmiset suostuvat ottamaan edistysaskeleen." Tällainen asenne on aika ärsyttävä.
 
On ihan oikeasti olemassa ihmisiä, joille digiboksihankinta tekee taloudellisesti tiukkaa. Kaiken lisäksi se voi olla (samoillekin ihmisille) teknisestikin liian vaativaa.
 
Todella ärsyttävää on kielto purkaa digitaalinen signaali (esim. isoissa laitoksissa, sairaaloissa, taloyhtiöissä), jolloin "digiboksaus" (taas itse keksimäni uudissana, otakaa käyttöön!) tapahtuisi pääkeskuksessa, eikä kaikkiin sairaalan huoneisiin / taloyhtiön asuntoihin / … tarvitsisi hankkia erillistä digiboksia tai -tv:tä. En muista, kenellä on valta tällaiset kieltää. (Ehkä liikenne- ja viestintäministeriö.) Perusteen muistan: "uudistus menisi hukkaan, jos signaali muutettaisiin analogiseksi eivätkä kaikki voisi käyttää digitaalisia lisäpalveluita". Typerää kontrollointia! Kai se nyt on taloyhtiön asukkaiden / sairaalan omistajien / … päätettävissä oleva asia!
 
Toinen ärsyttävä asia on PlayStation 3:n aikomus estää käytettyjen pelien välitys. PS3 ottaisi yhteyden puljun palvelimeen ja varmistaisi, että peli on myyty juuri kyseiselle konsolille pelattavaksi. Ostettu peli siis toimisi vain yhdellä koneella. Peliyhtiöiden toivomuksesta kai.
 
Sony ei vain ole ottanut huomioon, että sellainen peli, joka toimii vain yhdellä konsolilla, on arvoltaan pienempi kuin millä vain PS3:lla toimiva. Järkevä kuluttaja ei ehkä suostuisi maksamaan kyseisenlaisesta pelistä kuin ehkä neljäsosan–puolet PS2-pelien hinnasta.
 
Minun pitäisi olla kirjoittamassa äidinkielen ainetta huomiseksi eikä istua koneella…

One response to “Teknologia ahistaa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: