Adam Roberts: Va Dincin viimeinen turskahdus

Va Dincin viimeinen turskahdus eli Eda Vincin kolja eli Kolja-Kola on, kuten kirjan nimestäkin voi päätellä, Da Vinci -koodi -parodia. Kirjassa ei ole hirveästi lukemista, itse luin sen kolmessa päivässä. Siinä on 200 pienehköä sivua.
 
Kirjan kirjoittaja Adam Roberts on kirjoittanut muitakin parodioita sekä lisäksi omia tieteiskirjoja.
 
Va Dincin viimeinen turskahdus ei ole mikään kopio alkuperäisteoksesta, vaan Roberts on onneksi onnistunut luomaan kirjaan omaperäisen ja hyvin oudon juonen. Kirja ei kerro mitään Jeesuksen jälkeläisistä, vaan sen mukaan koljat ovat ihmistä monin verroin älykkäämpiä olentoja, joilla on syvällä meren pohjassa high tech -kaupunkeja. Kirjassa väitetään myös Conspiratus Opi Dei (Jumalan töiden salaliitto) -nimisen salaliiton peittelevän 2000-vuotista salaisuutta: Jeesus oli kolja. Hämärää, vai mitä?
 
Mutta pakko se on myöntää, kirja sai minut naurahtelemaan säännöllisin väliajoin. Ehkä se on vielä hauskempi jonkun sellaisen mielestä, jolla on toisenlainen huumorintaju. Tyyli oli pitkälti sama kuin monissa humoristisissa teksteissä, samanlaista kirjoitustyyliä on esimerkiksi joskus joissain blogeissa. Suomentaja Anneli Silli on tehnyt hyvää työtä ja saanut jotkin sanaleikitkin käännettyä suomeksi. Lisäksi hän on kääntänyt nimet, mikä huvittaa: Sohvi Alastonnan esikuva on Da Vinci -koodin Sophie, ja päähenkilö Roope A. Ladoobi vastaa Da Vinci -koodin Robert Langdonia.
 
En käytä tässä nyt sen mahtipontisempia ilmauksia kuin "ihan kiva", mutta on Roberts onnistunut Dan Brownia näpäyttämään: hän rakentaa naurettavaa teoriaa melkein todentuntuisesti Brownin keinoin. Kenties Roberts onnistuu myös saavuttamaan Brownin kirjoitustyylin tahattomat huvittavuudet.
Mainokset

3 responses to “Adam Roberts: Va Dincin viimeinen turskahdus

 • Seiuchi

  Kuulostaa hauskalta. Da Vincin luin joskus viime vuonna (tai sitä viime vuonna, remember inte), oli vähän ku Umberto Econ Ruusun nimen popularisoitu kopio. Kaikki Dan Brownin kirjat näytti olevan ihan samanlaisia, nii vaan tämän yhen oon lukenu. Oli se kyllä ihan hyvä kuitenki… leffaki tulee, pitäskö kattoa -_-. En vaan tykkää pääosan esittäjästä… -_-

 • Perttu

  Kiva kun tuli taas vaihteeksi kommentteja. Kiitti! 🙂
   
  Minäkään en ole niin innokkaasti menossa DVK:ta katsomaan (en yleensäkään käy elokuvissa), mutta ehkäpä saan jonkun kaverin leffaseuraksi, sitten menen kyllä mielelläni.

 • Seiuchi

  Näinki mielenkiintoseen spaceen on ilo kirjottaa kommentteja, joten Hallelujaa vaan. Vinkkejä teoriakokeeseen? Pidä pää kylmänä o_O.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: