Paul Theroux: Suuri junamatka

Ei heti arvaisi, että Suuri junamatka (The Great Railway Bazaar) perustuisi tositapahtumiin, mutta kun asiaa tarkemmin ajattelee, se saattaa jopa olla melko todenmukainen matkakertomus. Se on Therouxin kuuluisin kirja, ja kertoo tämän matkasta Aasian ympäri. Hän kutsuu sitä "paraabelinmuotoiseksi matkaksi", ja kyllähän hän koukkaa Etelä-Aasiasta Japanin kautta Siperiaan.

Kirja ei tietenkään ole pelkkä matkakertomus. Se sisältää runsaasti matkalla havaittujen asioiden pohdintaa eri näkökannoista. 1970-lukulaisessa kirjassa maailma näyttää vielä erilaiselta: on Neuvostoliitto, jakautunut Vietnam ja varmaan hieman erilainen Lähi-idän tilanne.

Kirjan mukaan kirjailija on innokas junalla matkustaja, ja hänellä on rautateistä hyvin romantisoitu kuva. Junalla kulkeminen on romaanissa itseisarvoista. Kirjassa hän selostaa tunteitaan junamatkailua koskien: hän pitää Intian "hitaista" rautateistä, ja Japanin hektinen rautatieliikenne on pahinta.

Theroux kirjoittaa matkalla näkemistään asioista avoimesti. Hän kuvaa mm. Intian köyhyyttä, narkomaaneja, prostituutiota ja vaikkapa paskovia intialaisia (harvoin käytän ko. ilmaisua…), mutta hänen kuvauksensa on melko objektiivinen ja toteava. Se on realistinen ja tyyni, mikä on välillä ärsyttävääkin.

Theroux kirjoittaa keskusteluistaan mitä erilaisimpien ihmisten kanssa, joilla on mitä oudoimpia mielipiteitä.

Kirjan lukemiseen ei syntynyt mitään riippuvuutta tai himoa kuten parhaimpiin kirjoihin. Ei niin kyllä olisi voinut käydäkään, sillä koulusta määrätään luettaviksi klassikoita, miten tylsiä ne sitten ovatkaan. Ainoa matka-aiheisten kirjojen listassa ollut kiinnostava kirja oli Douglas Adamsin Linnunradan käsikirja liftareille, mutta sen joku ehti tietysti jo varata. Ideana on lukea kaksi samanaiheista kirjaa, toinen nykykirjailijalta ja toinen jostain aikakaudesta, ja sitten myöhemmin saamme tehtäväksi vertailla näitä kahta. Minun toinen kirjani on Danten Jumalainen näytelmä. Tänään sain Suuren junamatkan luettua, ja Jumalaisen näytelmän, 450-sivuisen teoksen, pitäisi kai olla luettuna torstaina. En ole aloittanutkaan :(.

Palataanpa nyt kuitenkin tähän kirjaan. Aluksi ihmettelin, kun kirjassa on vain 36 sivua Neuvostoliittoa käsitellen, vaikka NL:on etappi on reilusti yli kolmasosa kirjassa käydystä matkasta. Mutta kävikin ilmi, että NL:on läpi junailu oli varsin tylsää, kun piti olla suurin osa ajasta samassa kylmässä junassa saman venäläisen matkaseuran kanssa. Vaikutti ankealta.

Kuvissa: kirjaston Suuri junamatka -kirjassa ollut omistuskirjoitus. Joillain on ollut kivaa. Toisessa kuvassa on kaikki ne kiinnostavat kirjat (+ Jumalainen näytelmä), jotka hyllyissäni odottavat, että lukisin ne. Huomaa, miten paljon luettavaa on kertynyt. Noista kirjoista kolme on itse asiassa uusia ja omiani.

Mainokset

2 responses to “Paul Theroux: Suuri junamatka

  • John

    Meillä on äikässä tuo sama juttu! Itse valitsin Da Vinchi -koodin. :
    )   Kävi säimä sen kanssa ja pitäs olla huomiseks luettu, mut
    oon lukenu vaan vähä yli puolet… 😛

  • Perttu

    Siinä onkin hyvä kirja! Voit katsoa blogimerkintäni ko. kirjasta blogini Kirjat-luokasta. Meidän kirjalistoilla ei ois ollut yhtään niin kiinnostavia kirjoja, siellä oli tähän aiheeseen liittyen vain jotain 1000-sivuisia klassikoita :(.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: