Vain muutaman piirustuksen tähden

Ylireagoikohan joku nyt hieman? Kuukausia sitten julkaistut pilakuvat pienessä tanskalaislehdessä ovat saaneet muslimimaailman polttamaan Tanskan lippuja ja boikotoimaan Arla-tuotteita. Arlalle seuraa päivittäin miljoonatappiot, ja boikotista on sanottava, että ainakin se on tehokas tapa saada tanskalaiset kuuntelemaan.

Koraani kieltää kuvien tekemisen profeetta Muhammedista. Kristityt ja juutalaiset ovat ihmeen kuvamyönteisiä, vaikka 10 käskyä kieltää jumalankuvien tekemisen.

"Älä tee itsellesi patsasta äläkä muutakaan jumalankuvaa, älä siitä, mikä on ylhäällä taivaalla, älä siitä, mikä on alhaalla maan päällä, äläkä siitä, mikä on vesissä maan alla.

– 20 Moos. 20:4

Kyllähän noista kuvista voi muslimi loukkaantua, mutta onkohan Tanskan valtio ihan oikea vihan kohde? Miten päättäjät ovat syypäitä jonkun lehden julkaisemiin juttuihin? Aamulehdessä tosin oli tänään haastattelu jostain ruotsalaisesta muslimijohtajasta, joka väitti, että Tanskan nykyinen hallitus on rasistinen, mikä olisi johtanut asennemuutokseen Tanskassa (tai hallituksen kokoonpanohan heijastelee kansan asenteita…). Toisaalta kuvat julkaisseen lehden päätoimittaja on sanonut, ettei olisi julkaissut kuvia, jos olisi tiennyt, mitä siitä seuraa. Ei kai muslimien loukkaaminen siis tarkoituksellista ollut!

Pitäisikö lehdistönvapaudella olla rajat? Ei sinällään nykyistä tiukemmat, mutta jokainenhan ymmärtää, että jonkin ryhmän loukkaaminen ei voi olla hyvä syy jonkin julkaisemiselle. Tästä kohusta on kyllä jäänyt sellainen kuva, että pilapiirrokset olivat lehdeltä vain harkitsematon veto, ei tahallista kiusaamista.

Miten länsimaailma reagoisi vastaavassa tilanteessa? Times Online käyttää nyt tapahtuvasta sanoja day of anger, vihan päivä. Mahtaisivatko länsimaiden kristilliset vaikuttajat kehottaa kristittyjä "vihan päivään" tai vaikka polttamaan lippuja, jos jossain muslimimaassa joku yksittäinen lehti julkaisisi Jeesus-pilakuvia? Tuskin.

Enemmän pahaa islamille ja sen maineelle tekee varmaan käsitämätön väkivalta kuin pilakuvat:

Western diplomats from Denmark and Norway began pulling out of their missions in Gaza as gunmen searched hotels for Europeans from countries where newspapers had printed the pictures, declaring them legitimate targets.

Times Online


3 responses to “Vain muutaman piirustuksen tähden

 • Sanna

  Niillä tais napsahtaa päässä jokin…
  Nyt varmaan kaikki mahdolliset rauhanhankkeet on TOSI todennäköisiä.
  Oon samaa mieltä että kaikkien noiden väkivaltaisuuksien jälkeen ne ei voi odottaa länsimailta kovin lämmintä suhtautumista…toisaalta onko islamilaiset koskaan välittäneet pahemmin mitä me muut ajatellaan…

 • Sanna

  Muuten kun sä nyt kans julkaisit tuon kuvan niin luultavasti kaikki islamin uskoiset, jotka on sun blogia lukeneet joutuu nyt boikotoimaan tätä 😀

 • Paavo

  Itseni on kanssa mahdoton käsittää koko asiaa. Tulevana neljännen valtiomahdin edustajana vielä vaikeampi. Mitä muslimit haluavat? Reaktiot saavat vain kuvat leviämään nopeammin netissä (MOT) ja muslimit itsekin kärsivät, kun Arlan tehtaat lakkauttavat ja epäluottamus uskontoa kohtaan kasvaa länsimaissa. Isäni sanoi, että he havittelevat vain valtaa lännen tiedotusvälineisiin. Samalla aika epäuskottavaa ja niin nappiin, kuin mahdollista. Vaikea ajatella.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: