Onko toinen kierros läpihuutojuttu?

Vielä pari kuukautta sitten olin täysin varma, että Tarja Halonen valittaisiin presidentiksi heti ensimmäisellä kierroksella. Vaikka hänen gallup-suosionsa olikin laskenut 52 prosenttiin tammikuun mielipidetiedusteluissa, pidin Halosen vaalivoittoa todennäköisenä. Mutta ilmeisesti hänen kannattajansa olivat liian optimistisia eivätkä vaivautuneet vaaliuurnille. Olisin ihan mielelläni nähnyt sellaisenkin historiallisen tuloksen, että "koko kansan presidentin" kannatus nostaisi hänet ensimmäiseltä kierrokselta presidentiksi.

Sunnuntaina kahdeksalta, kun ennakkoäänestyksen tulokset julkaistiin, uskoin vielä, että Halosen kannatus nousisi yli 50 prosentin rajan. Ensin ruudussa näkyi hänen tuloksenaan 49,6 %, ja joku asiantuntija kertoi, että vuonna 2000 Halosen kannatus oli ollut varsinaisen vaalipäivän äänissä korkeampi kuin ennakkoäänissä. Tällä kertaa kävi kuitenkin toisin päin, ja Halosen lopullinen äänisaalis oli muistaakseni 46,3 %.

Tiedän ainakin yhden henkilön, joka taktikoi. Siitä on ollut hieman juttuja mediassakin: ihmiset haluavat kaksi kierrosta, joten he äänestävät ensimmäisellä kierroksella jotain muuta kuin Halosta. En ymmärrä taktikointia; vaalien ideanahan on äänestää sitä, kenet haluaa presidentiksi! Ei "presidenttipeli" nyt oikeastaan mitään peliä ole!

Toinen, mitä en ymmärrä, on äänestämättä jättäminen, koska "Ei sitä Soinia/Kallista/Hautalaa/Lahtea/Laxia nyt kuitenkaan valita". Äänestyksen ideana on, että saadaan kansan todellinen mielipide selville! Ei gallup kuitenkaan ole mikään luotettava mittari! On tyhmää, että jäädään nukkuvien puolueeseen siksi, etteivät vaikutusmahdollisuudet ole tarpeeksi suuret. Ihan yhtä suuret ne ovat Laxin kuin Halosenkin kannattajilla. Jos kaikki äänestäisivät, saataisiin ainakin selville ehdokkaiden todelliset kannatusluvut.

Näyttäisi siltä, että toinen kierros on Haloselle läpihuutojuttu. Hän tarvitsee jo ensimmäisellä kierroksella saamaansa äänimäärään vain Hautalan verran ääniä lisää saadakseen yli 50 %. Monet Vanhasen kannattajat, muiden pienten ehdokkaiden kannattajat ja Niinistöä taktikoinnin vuoksi äänestäneet siirtyvät Halosen puolelle. Lisäksi toisen kierroksen äänestysvilkkaus voi nousta.

Hassua, että vaikka monissa kunnissa Vanhanen sai leijonanosan äänistä (Ilta-Sanomien vaaliliitteen kannatuskartta maanantaina), Niinistöstä tuli Halosen haastaja. Kenelläkään muulla kuin Halosella, Niinistöllä ja Vanhasella ei muuten ollut äänienemmistöä edes missään pikkukunnassa. Niinistöllä oli muita suurempi kannatus vain kahdessa "perinteisessä työläiskaupungissa": Espoossa ja Kauniaisissa .

Muita kiinnostavia faktoja tulosten jakautumisesta kunnittain… Varkaudessa Vanhasen kannatus oli vain noin 15 %, siis vähemmän kuin muualla Pohjois-Savossa. Ahvenanmaan kaikki kunnat olivat Halos-enemmistöisiä (missä Lax?!). Etelä–pohjois-jakauma Halosen ja Vanhasen välillä ei ollut kovin selkeästi näkyvissä.

Vaalikohuja:
> Onko Jäätteenmäki salaa Halosen leirissä?
> Valheellinen ketjuviesti Halosen muka 70-luvulla pitämästä puheesta, jossa hän olisi kannattanut Suomen liittämistä Neuvostoliittoon.
> Conan O’Brien pitää kiinnostusta vaaleihin yllä USA:ssa.

Kiinnostavaa muuten: tänä vuonna on jo ainakin kaksi naista maailmassa (Chilessä ja Liberiassa) valittu presidenteiksi. Vuonna 2000 Halosesta tuli muistaakseni maailman kuudes naispresidentti; silloin se oli iso juttu.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: