Hannu Salama: Juhannustanssit

Juhannustanssit saattaa hyvinkin olla huonointa kaunokirjallisuutta mitä olen ikinä lukenut. Henkilöt olivat sellaisia, joita en tosielämässä haluaisi tuntea; tapahtumat olivat surkeaa kohellusta jollain tanssipaikalla; henkilöitä oli niin paljon, ettei kirjasta oikein ymmärtänyt, kuka teki mitäkin. Tämä ei tosin ollut niin kamalaa, koska kaikki kirjan miehet olivat kuitenkin juoppoja ja naiset "kiertopalkintoja".

Osaisin hyvinkin nimetä monia kirjan henkilöitä (erittäin yleisiä suomalaisia nimiä: Helena, Antti, Paavo jne.), mutta en osaa yhdistää henkilöitä tapahtumiin. Saattoi olla niin, että Antti tuli veneellä ja Helena oli sairaanhoitaja. Kenties Lasse bussikuski. Älä usko, en ole varma.

Kirjan kieli oli vaikeasti ymmärrettävää tai sitten tapahtumat ja kerronnan sisältö oli niin turhaa, että se suodattui aivoissani suoraan Ö-mappiin. Eräs henkilö oli sitä mieltä, että paitsi suorat lainaukset myös kerronta itsessään oli Tampereen murretta. Nyt kuitenkin kun katson tarkemmin, kerronta näkyy olevan ihan tavallista tai ehkä hieman rentoa kirjakieltä.

Jumalanpilkka

Kunpa teos ei olisi saanut osakseen jumalanpilkkasensuuria. Jos ei olisi, opettajamme pitäisi sitä vain harvinaisen huonona 60-luvun teoksena, jota opiskelijoita ei tarvitsisi pakottaa lukemaan. Mutta kun näin kävi, teos on "vaikuttava kirja", joten se on luettava; se on jäänyt historiaan jumalanpilkan takia. Olisiko se ollut Hannu Salaman ideana? Kiitti vaan, Hannu!

Kirjassa kiroiltiin hieman ja eräs henkilöistä höpötti kännissä kaikenlaista tytperää kristinuskoon liittyen (Raamattu-parodiaa): "Ja kun Pietari oli laittanut toistakymmentä kuivaa jaloviinaa tuulensuojaan, hän maksoi laskun ja käski portsarin soittaa taksin. Ja tapahtui että kun Pietari pääsi huoran kanssa kämpille, hän ei tuntenut mestaria joka oli loikannut Tuulensuusta siivelle. – –"

En suosittele lukemaan vapaaehtoisesti.

Mainokset

One response to “Hannu Salama: Juhannustanssit

  • keas

    Yritin googlailla lisätietoja kirjallisuusesseetä varten ja löysinkin nämä totuuden sanat. Olet niin oikeassa! Ihan naurettavaa, että kirja kuuluu jopa yliopiston klassikkokurssiin (johon esim. Mika Waltari ei mahtunut) vain siksi, että se on aikanaan nostanut kohua. Yksi huonoimmista lukemistani kirjoista ehdottomasti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: