PeaceTest 2005 ja ”ihmeelliset vastaukset”

Jossain lehdessä (ehkä Ylioppilaslehti) oli hiljattain juttua Suomen lääkisten opiskelijoiden tekemästä kyselystä peruskoululaisille. Lehti hehkutti, kuinka erikoisia tuloksia kyselystä tuli. 14-vuotiailta kysyttiin eettisiä käsityksiä sodasta ja ihmisoikeuksista.

Lehti piti omituisena tuloksia, joiden mukaan yli 40 % oli sitä mieltä, että terroristit eivät ole ansainneet inhimillistä kohtelua. 35 % oli sitä mieltä, että toiseen, sotilaallista turvallisuuttamme uhkaavaan maahan voi hyökätä ennen kuin se ehtii ensin (mielestäni lehdessä kyllä väitettiin, että "lähes puolet").

Ovatko nykyiset varhaisnuoret moraalittomia? Ovatko väkivaltapelit tehneet heistä sotaa ihannoivia, väkivaltaa käyttäviä ihmisiä?

Tuskinpa. Jos ottaa kaiken huomioon, tulokset ovat aivan ymmärrettäviä.

Ensinnäkin tutkimukseen vastanneet ovat 14-vuotiaita. Mitä sen ikäiset ymmärtävät maailmanpolitiikasta? Paljonko heillä on kokemusta? Miksi heidän edes pitäisi miettiä sotaa ja väkivaltaa siinä iässä?

Toiseksi kyselyn kysymykset olivat aivan monitulkintaisia, joten useimmat kysymykset voitaisiin selittää mitä vain näkökulmaa tukevana. "Ovatko terroristit ansainneet inhimillisen kohtelun?" Siis teoillaan ansainneet? Tuskin he mitään niin ansiokasta ovat tehneet.

"Voiko sotilaallista turvallisuuttamme uhkaavaan maahan hyökätä ennen kuin se ehtii ensin?" Tietysti! Niin täytyykin tehdä, vai pitäisikö heidän antaa tulla vain? Mutta aikuinen näkee tässä kysymyksessä ehkä sellaisen vivahteen, että toinen maa vain saattaa uhata turvallisuutta, se on omasta arviostamme kiinni. Näinkö asia oli Irakin sodassa? "Joukkotuhoaseita…" Aikuinen osaa ehkä kääntää kysymyksen tällaiseen kontekstiin.

Täytyy muistaa ottaa kaikki huomioon.


2 responses to “PeaceTest 2005 ja ”ihmeelliset vastaukset”

  • A

    Hyviä pointteja. Aikoinaan jollakin kurssilla meillekin puhuttiin haastattelun tekemisestä. Haastatteluissa piilee se vaara, että kysymykset voi muotoilla niin, että saadut vastaukset tukevat haastattelijan toivomaa lopputulosta. Jäin kyllä itsekin miettimään, että kuinka montaa haastattelututkimusta pystyy oikeastaan uskomaan?

  • Anski

    Hmm, varsin mielenkiintoista. Tämän spacen otsikko on kummitellut mielessäni, sillä muistan joskus kuulleeni täällä olevan tosiaan jotain lukemisen arvoista. Nytpäs on siitäkin otettu selvää.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: