Mielipide: Budjetinleikkaukset

Vaikka niitä koulutyörästejä ei ihan hirveästi olekaan, niin kyllä minulla silti on kädet täynnä töitä. Käytin tänään koko illan mielipidekirjoituksen laatimiseen AI4-kurssille, halusin korvata sillä sen, että edellinen kirjoitelma meni mönkään. Eräs henkilö muistutti juuri Messengerissä, että meillä on saksan sanakoe huomenna. En ole muistanut lukea siihen lainkaan, tein vain enkun läksyt ja olin tyytyväinen itseeni…

Julkaisen nyt tässä sen mielipidekirjoituksen, ja menen sitten nukkumaan. Kyseinen mesessä ollut henkilö ilmoitti myös, että meidän ei pidäkään palauttaa mielipidettä vielä huomiseksi. Vau. Olen tuhlannut koko illan siihen ja laiminlyönyt saksan.

Mielipidekirjoituksessani minua huolettaa lähinnä se, että teksti on turhan asiantunteva. En tiedä, voiko minulla oikeasti olla mitään hyödyllistä sanottavaa budjetin sunnittelusta, voisi luulla, että kokeneet poliitikot tietävät paremmin. Toisaalta sitä kuvaa nakertaa jokainen Karpolla on asiaa -jakso…

Saatatte pitää kirjoitelmaa tylsänä, mutta jos joku sattuu sen lukaisemaan, antakoon kommentteja, että voin kehittää sitä. Ja tietysti aiheesta sinänsä voi kertoa mielipiteensä.

Vääränlainen säästö on tuhlausta

Päättäjät ovat valtiollisella ja kunnallisella tasolla tasapainottaneet budjettia tekemällä säästöjä, jotka ovat kohdistuneet peruspalveluihinkin. Säästöt heijastuvat elämiimme monin tavoin: mummoni joutuu kotikaupungissani Tampereella odottamaan kuulolaitettaan kaksi vuotta, varkautelaisen mummoni verensokeritestien väliin jää kuusi kuukautta ja pikkuveljieni koulu on jo kauan kaivannut kunnostusta.

Kunnallisella tasolla puutteita löytyy kaikilta peruspalveluiden osa-alueilta: koulutuksesta, terveydenhuollosta ja vanhustenhuollosta. Valtiolliselta tasolta nostan esimerkeiksi eläkkeet, joiden korotukset ovat jääneet pahasti jälkeen, ja liikenneinvestointien riittämättömyyden.

Leikkauksia tehdessään päättäjät eivät ota huomioon sitä tärkeää tosiasiaa, että monet lyhyen aikavälin säästöt aiheuttavat lisäkustannuksia tulevaisuuteen. Terveydenhuollon määrärahojen supistaminen voi esimerkiksi aiheuttaa sen, että maassamme on tulevaisuudessa nykyistä enemmän vakavasti sairaita ihmisiä, joiden hoitaminen tulee kalliimmaksi kuin jos heitä olisi hoidettu aikaisemmassa vaiheessa. Esimerkiksi Tampereen kaupungin päätös kutsua tekonivelleikkauksia odottavia uudelleen fysioterapeutin arvioitavaksi lyhentää tämänhetkisiä leikkausjonoja, mutta nyt jonosta poistetut saattavat tulla myöhemmin takaisin vaikeammin vaivoin. Kosteusvauriokoulujen oppilaat ja henkilökunta taas hakeutuvat lääkäriin esimerkiksi hengitystieoireiden vuoksi.

Suunnitelmista lipeäminen voi johtaa vaikeuksiin, minkä vuoksi budjetteja suunnittelevien ei tulisi tehdä muutoksia impulsiivisesti. VR tilasi joitain vuosia sitten uusia hienoja Pendolino-junia siinä uskossa, että hallitus pitäisi lupauksensa investoida ratojen kunnossapitoon, jotta nopeat junat voisivat saavuttaa huippunopeutensa ja olla näin hintansa arvoisia. Toisin kävi. Radat ovat nyt niin huonossa kunnossa, että Tampereen ja Kuopion välillä Pendolinot eivät tietääkseni ole juurikaan muita junia nopeampia. Niistä ei siis ole kenellekään mitään erityistä etua, mistä huolimatta matkustajat maksavat lipuistaan tavallista korkeampaa hintaa.

Päättäjät perustelevat säästämistään usein järkeistämisellä. Todellisuudessa suuri osa säästöistä vaikuttaa olevan kaikkea muuta. Varkaudessa lakkautetaan kaksi koulua, joiden oppilasmäärät ovat kuitenkin verraten suuret; vastaavanlaiset koulut muualla Suomessa elävät ja voivat hyvin. Mainittakoon, että Varkauden päättäjät pitävät esimerkiksi omia ”taloudenkehittämismatkojaan” Kiinaan tärkeämpinä kuin näiden koulujen säilyttämistä.

On täysin ymmärrettävää, että kunnalliset ja valtakunnalliset päättäjät eivät halua aina vain ottaa lisää velkaa. Tällä hetkellähän valtionvelkaa yritetään maksaa pois, jotta Suomi olisi omavarainen. Me suomalaiset haluamme kuitenkin asua Suomen perinteiden mukaisesti hyvinvointivaltiossa, jossa yhteiskunta pitää meistä huolta ja oikeudet ja mahdollisuudet ovat yhtäläisiä.

Vääränlainen säästäminen luo vain uusia ongelmia. On kuitenkin olemassa myös hyviä keinoja pitää budjetti tasapainossa. Byrokratian yksinkertaistaminen ja uusien tulonlähteiden kehittäminen voisivat auttaa. Lisäksi epäkohtiin puuttuminen nykyistä tehokkaammin ja nopeammin toisi säästöjä. Viime aikoina on ollut puhetta esimerkiksi turvapaikanhakijoiden keskuudessa esiintyvästä ilmiöstä, että osa heistä hakee turvapaikkaa ainoastaan saadakseen yhteiskunnan tukia odottaessaan kieltävää päätöstä. Turvapaikkakäsittelyn nopeuttaminen toisi säästöjä valtiolle ja olisi lisäksi positiivinen asia myös hakijoiden kannalta; heidän ei tarvitsisi odottaa päätöstä niin kauaa. Toinen tapa säästää olisi tukea saasteita vähentävää tekniikkaa, sillä saasteiden vähentyessä Suomen ei tarvitsisi kuluttaa niin paljoa rahaa päästökauppaan. Siitä hyötyisi myös ympäristö. Vastaavanlaisia, todellisia säästöjä tuottavia ja kaikkia hyödyttäviä keinoja on varmasti paljon.

Vaikka päättäjät tekevät mielellään paljon leikkauksia, oman palkkansa laskemista he eivät yleensä pidä hyvänä ajatuksena. Päinvastoin, esimerkiksi kansanedustajien palkat ovat nousseet valtavalla tahdilla verrattuna eläkeläisten saamiin pikkukorotuksiin. Korkeita palkkoja puolustavat sanovat, että ammattitaidosta on maksettava. Mutta minä en halua maksaa kansanedustajille ja valtuutetuille sellaisesta ”ammattitaidosta”, jolla peruspalveluja huononnetaan! Niin kauan kuin poliitikot eivät onnistu pitämään peruspalveluiden korkeaa laatutasoa yllä, he eivät ansaitse huippupalkkojaan.

Mainokset

4 responses to “Mielipide: Budjetinleikkaukset

 • Sanna

  Mielestäni tekstisi on juuri sopiva 🙂 ja vieläpä mielenkiintoista. En enää itse muista äikästä oliko mielipidekirjoituksilla jotain erityisiä piirteitä, mutta tekstisi sopii kyllä ihan hyvin muiden kirjoitusten joukkoon. Osoitat mielipiteesi selkeästi esimerkkejä käyttäen, mutta annat myös parantamisehdotuksia. Ja mitä poliitikkojen toiminnan kyseenalaistamiseen tulee, niin sehän on eräänlainen kansalaisvelvollisuus. Meidän täytyy aina välillä yrittää herätellä kansanedustajia, jotta he ensinnäkin muistaisivat velvollisuutensa äänestäjiä kohtaan ja osaisivat kunnostautua äänestäjien menettämisen pelossa 🙂 jne. Mihin me päätyisimmekään jos emme osaisi kyseenalaistaa ja muodostaa omia mielipiteitä?

 • Perttu

  Mukavaa että sain kommenttia! Varsinkin näin rohkaisevaa. Jotain pitäisi keksiä, että teksti vetoaisi vielä enemmän tunteisiin. Siihen voisi keksiä vielä joitain kielikuvia, kärjistyksiä ym. Mutta kyllä tämä tästä.

 • A

  Kiitoksia luottamuksesta! Tarkoitan nyt lähinnä tuota "lemppariblogejani" -listaa. Sieltä näkyi löytyvän tutunoloinen nimi. Miksi ihmeessä mä olen aina yhtä hämmästynyt, jos joku pitää mun juttuja viihdyttävinä? No thänks eniwei. Eipä taida haitata, jos lisään ns. vastapalvelukseksi linkin sun blogiin omillekin sivuilleni? Sulla näkyy olevan sellainen hauskanlaatuinen kirjotustapa!Musta tuo sun kirjoitus oli tosi monipuolinen. Olit osannut miettiä sellaisiakin asioita, mitä mulle ei olis heti tullut mieleen. Ja oikein osuvia huomioita olivatkin!

 • Perttu

  Kiitoksia. Toivottavasti opettaja on samaa mieltä!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: