Demokratia ja tasavalta

Väittelin taas eilen NationStatesin foorumilla. Aiheena oli, voiko sanoa, että pitää maan (USA:n) ihmisistä mutta ei hallinnosta. Kielteisesti vastanneet perustelivat, että hallitus on kansan valitsema.

Ihmeellisesti keskustelun tyyli siirtyi retoriikkaan. Joku totesi, että USA on demokratia, ja siitäkös sota syntyi.

Eräs amerikkalainen kirjoitti vihaisena, että on loukkaus kutsua USA:ta demokratiaksi . Hänen mielestään demokratia tarkoittaa sitä, että asioista äänestetään suoraan sen sijaan, että valittaisiin parlamentaarikkoja ja muuta hallintoa vaaleilla.

Niissä yhteyksissä, joissa minä olen lukenut demokratiasta, se ei tarkoita ainoastaan suoraa kansanvaltaa, vaan moni nykyinenkin maa on demokratia / demokraattinen. Amerikkalaisilla tuntuu olevan jokin ihmeellinen määrittelyongelma, sillä foorumilla esitettiin mm. seuraavanlaisia väitteitä:

  • Maa on tasavalta, jos se on demokraattinen mutta ei ole demokratia.
  • USA on edustuksellinen demokratia eli tasavalta, mutta edustuksellinen demokratia ei ole demokratia.

Miten tämä asia oikeasti on? Jos sinä tiedät, kommentoi. Tai kommentoi, vaikka et olisi varmakaan. Your guess is as good as mine. [Yleensä en koskaan käytä englanninkielisiä fraaseja. Poikkeus vahvistaa säännön.]

PS. Tiesitkö?

  • Maat, jotka kutsuvat itseään demokraattisiksi tasavalloiksi, ovat yleensä diktatuureja (tai muuten epädemokraattisia valtioita): esim. Korean demokraattinen tasavalta, Saksan demokraattinen tasavalta.
  • Englanninkielisen Wikipedian mukaan sanoja edustuksellinen demokratia ja tasavalta käytetään usein synonyymeina (koskeekohan se vain englannin kieleen vakiintunutta tapaa?).
  • Jos käytettäisiin alkuperäisiä määritelmiä, sen lisäksi, että demokratia on itse asioista äänestämistä kansalaisten kesken, politiikka tarkoittaisi kaupunkivaltioiden (polis) hallitsemista.
Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: