Arvostakaa kieltämme!

Viikonlopun Ilta-Sanomissa nimimerkki Arska von Retee kirjoitti, että pitää tyhminä ruotsinkielisiä presidentinvaalikeskusteluja ja haluaisi englanninkielisiä väittelyitä, joissa paljastuisi ehdokkaiden "todellisen virkamieskielen", englannin, taito.

Arska von Retee kirjoittelee usein provosoivia juttuja yleisönosastolle.

Aiemmin tällä viikolla samassa lehdessä oli mielipidekirjoitus, jossa haukuttiin sitä, että yleisurheilun MM-kisoissa sanottiin "Valmiina!" suomeksi, vaikka suurin osa kilpailijoista oli ulkomaalaisia. Kirjoittajan mielestä homma olisi varmaan pitänyt hoitaa esperantoksi? No ei, vaan englanniksi!

Jälkimmäinen kirjoittaja ei kuitenkaan tietenkään perustellut englannin käyttöä juuri lainkaan, kuten kohta huomataan. Se, että oli ulkomaalaisia kilpailijoita, ei perustele englannin käyttöä, sillä kaikki ulkomaalaiset kilpailijat eivät olleet englanninkielisiä.

Englanti ei ole mikään virallinen kansainvälinen kieli.

Kirjoittajan mielipide olisi ollut perusteltu, mikäli suomen käytöstä olisi ollut jotain haittaa. Mutta kun ei ollut! Tietääkseni kenenkään kilpailijan suoritus ei mennyt pilalle siksi, ettei olisi osattu valmistautua "Valmiina"-huudon jälkeen.

Myöskään valtioidenvälisen kommunikointikielen ei tarvitse olla englanti. Kielen valinta perustuu siihen, mikä kieli on osatuin, ymmärrettävin ja luontevin keskustelun osapuolille.

Voisin äänestää presidentiksi aivan hyvin henkilöä, joka ei osaa sanaakaan englantia. Tällaisia henkilöitä vain ei ole Suomessa olemassakaan.

Tulkit on keksitty.

On toki hienoa, että on olemassa jokin lingua franca, jota voidaan käyttää lähes kaikissa yhteyksissä kaikkien kanssa. Mutta ei ole hienoa, jos lingua francan takia täytyy tinkiä omasta kulttuurista ja perinteistä. Täytyy muistaa, että englanti ei ole koko maailman virallinen kieli, ja että pieniä kieliä on vaalittava kulttuurin vuoksi.

Tiesitkö?
> Lingua franca tarkoitti alunperin kieltä, joka oli sekoitus euroopan kielistä ja jota arabit käyttivät kaupankäynnissä eurooppalaisten kanssa?
> Ranska on kansainvälinen postikieli. Pitkälle 1900-luvulle se oli myös maailman kansainvälisin kieli.
> Antiikin yleiskieliä, lingua francoja, olivat latina ja kreikka.
> Amerikan yhdysvalloilla ei ole yhteistä virallista kieltä.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: