Miksi kaikkea pitää muuttaa?

Uusi lukion opetussuunnitelma aiheuttaa uskomattoman paljon päänvaivaa. Lykkäsin kirjahankintoja, mutta maanantaina menin kuitenkin tilaamaan Jameralta. Eihän kirjahankintoja voi ikuisesti lykätä.

Maanantaina ryhmänohjaajamme sanoi meille käsittääkseni, että koska me kakkoset noudatamme vanhaa opetussuunnitelmaa, meidän pitää ostaa vanhat kirjat. Niinpä tilasin "mahdollisimman vanhat". Kirjalistassakin oli erikseen kirjat vanhoille ja uusille opiskelijoille.

Mutta kun tiistaina oli ruotsin tunti, ryhmänohjaajamme oli sijaisena ja sanoi, että tarvitsisimme uuden OPS:n mukaiset kirjat. Aikamoinen kelkankäännös! Hän sanoi, että on vakinaisen opettajamme päätettävissä, saako vanhaa kirjaa käyttää. Hän kertoi myös, että uusista oppikirjoista puuttuu jotain kielioppiasiaa, mitä tällä kurssilla tulee käydä. Toisin sanoen menemme vanhaa opetussuunnitelmaa uusilla kirjoilla! Tässä kyllä menee ihan sekaisin.

Myös uskonnossa meillä pitäisi kuulemma olla uudet kirjat. Mutta koska useimmilla oli vanhat, sovittiin, että käytetään niitä. Matematiikassa ja (kai) fysiikassa käytämme kuitenkin vanhan OPS:n kirjoja.

Uskonnon opettaja sanoi kirjaongelmista vain, että "Koitetaan tässä nyt pärjäillä." Miksi ihmeessä meidän pitää tässä nyt vain "koittaa pärjäillä", kun kerran elämme Suomessa, missä pitäisi olla kansainvälisesti esimerkillinen koulutus?!

Millä perusteella OPS:aa piti mennä muuttamaan? Mikä siinä vanhassa systeemissä oli niin pahasti pielessä, että tarvittiin muutoksia? Kaiken lisäksi muutokset on tehty samoin kuin kirjankustantajat tekevät muutokset uusiin painoksiin: kurssinnumeroita on sekoitettu keskenään!

Erään lähteeni perusteella se, käytetäänkö uuden vai vanhan OPS:n kirjaa, on opettajakohtaista. Kätevää opettajille, he voivat määrätä mitkä tahansa kirjat, eihän siitä heille lisäkustannuksia aiheudu!

Mikä hinku opetusministeriöllä on muutella systeemeitä? Onko se vain niin, että kun ei muutakaan tekemistä ole, uusitaan esnis ala-, sitten yläasteiden ja lopulta lukioiden suunnitelmat. Sitten siirrytään amiksiin ja yliopistoihin ja korkeakouluihin, ja sitten taas aloitetaan alusta.

Yksi hyötyjä uudistuksella on: kirjankustannusala. Eipä enää kukaan myy ja osta kirjoja käytettynä, jolloin rahat livahtavat kustantajien nenän edestä. Pidetään opiskelijat ruodussa!

Todella "mukava" tilanne on siksi, että olen jo tilannut kirjani (miksiköhän ne muuten eivät ole vielä tulleet?) ja tilattujen joukossa on väärä ruotsinkirja sekä periaatteessa väärä uskonnonkirja. Ja sitten pitäisi ostaa vielä uuden ops:n mukainen kirja kemia ykköseen, viitsisiköhän tänään käydä kirjakaupassa?


One response to “Miksi kaikkea pitää muuttaa?

  • Sanna

    Toi oli kyllä aika uskomatonta ja täysin uutta mulle, että vanhan opetussuunnitelman opiskelijat voi käyttää kuitenkin uutta kirjaa(jos kerran teidän opetussuunnitelmaa ei ole muutettu ja tuo kurssi on pyörinyt monta vuotta samanlaisena niin mikä vika siinä vanhassa kirjassa sitten on muka? jos sitä kerran on aiemminkin käytetty…). Meille on ainakin sanottu koko ajan että vanhat kirjat pysyy niillä joilla on vanha suunnitelma…mutta näköjänsä on poikkeuksiakin. Ymmärtäähän sen jos kirjojen sisältöä on muutettu merkittävästi, mutta se on kyllä ihan käsittämätöntä kun kustantajat muuttaa esim. yhen lauseen kirjasta ja sitten vaan uudet kannet, ja vanha ei enää muka käykään. Se huono puoli meillä vanhan ops:n opiskelijoilla todellakin on että jos kirjoja haluaisi myydä eteenpäin ei ole ketään ostajaa, mutta sitten taas niitä vanhoja kirjoja saa hieman halvemmalla uutena tai käytettyinä kun niille ei ole enää kovin monta ostajaa tiedossa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: