”Liitonarkku on löydetty”

Luin Näkökulman foorumilta, että nk. liitonarkki (tai uudessa raamatunkäännöksessä -arkku) olisi löydetty.

Ilta-Sanomien sivuilla oli kuulemma ollut juttua siitä, kuinka amerikkalais–israelilainen arkeologi Vendyl Jones (Nomen est omen?) olisi löytänyt jo kauan kadoksissa olleen arkun, joka sisältää alkuperäiset kymmenen käskyn kivitaulut, jotka tarinan mukaan ovat itsensä Mooseksen tekemät Jumalan ohjeen mukaan.

Arkulla, joka uudessa suomennoksessa esiintyy usein nimellä "Herran arkku" tai "Jumalan arkku" (ja tietysti myös "liitonarkku"), on kuulemma ihmeellisiä voimia. Senhän olemme voineet nähdä jo Indiana Jones -elokuvissa, eli ei mitään uutta…

Raamatussakin kyllä kerrotaan sen voimista, jos olette sattuneet lukemaan:

1 Filistealaiset ottivat haltuunsa Jumalan arkun ja veivät sen Eben-Eseristä Asdodiin.
2 Siellä he panivat sen Dagonin* temppeliin Dagonin patsaan viereen. [Dagon oli kanaanilaisten viljanjumala.]
3 Varhain seuraavana aamuna asdodilaiset huomasivat, että Dagon oli kaatunut kasvoilleen Herran liitonarkun eteen. He nostivat Dagonin takaisin paikoilleen.
4 Mutta kun he seuraavana aamuna nousivat, Dagon makasi jälleen kasvoillaan Jumalan arkun edessä. Patsaan pää ja kädet olivat katkenneina kynnyksen vierellä, ja vain vartalo oli enää huoneessa.
5 Tämän vuoksi eivät Dagonin papit eivätkä hänen temppelissään kävijät vieläkään saa Asdodissa astua Dagonin huoneen kynnykselle.
6 Herran käsi painoi raskaana asdodilaisia, ja hän saattoi heidät kauhun valtaan iskemällä paiseita sekä heihin että ympäristön asukkaisiin.
7 Kun asdodilaiset näkivät, mitä tapahtui, he sanoivat: "Israelin Jumalan arkku ei saa jäädä tänne luoksemme, sillä hänen kätensä ahdistaa meitä ja jumalaamme Dagonia."
8 He kutsuivat koolle kaikki filistealaisten päämiehet ja kysyivät heiltä: "Mitä meidän pitäisi tehdä Israelin Jumalan arkulle?" He vastasivat: "Siirrettäköön Israelin Jumalan arkku Gatiin." Niin Israelin Jumalan arkku vietiin sinne.
9 Mutta silloin Herran käsi saattoi Gatin kauhun ja sekasorron valtaan. Hän iski märkiviä paiseita kaikkiin kaupungin asukkaisiin, niin ylhäisiin kuin alhaisiin.
1. Samuelin kirja 5

Niin pian kuin papit, jotka kantavat Herran, koko maan valtiaan, liitonarkkua, ovat astuneet Jordanin veteen, joki lakkaa virtaamasta ja sen yläjuoksulta tulevat vedet pysähtyvät paikoilleen kuin muuriksi."
Joosua 3:13

Vendyl Jones on ennenkin ollut otsikoissa. Hän väittää Kadonneen aarteen metsästäjät -elokuvan inspiraation tulleen häneltä. 74-vuotias arkeologi väittää arkun sijaitsevan n. 30 km Jerusalemin temppelivuoresta, ja hän aikoo esitellä arkun suorassa tv-lähetyksessä 14.8. eli sunnuntaina ennen koulujen alkua. [Kiinnostava lisähuomautus: juutalaisten ensimmäinen ja toinen Jerusalemin temppeli tuhottiin päivämäärällä 14.8. (Tätä en pystynyt vahvistamaan mistään.)] Jones on kuulemma päässyt uskonnollisten johtajien kanssa sopimukseen siitä, että silloin on sopiva aika paljastaa arkku.

EDIT: Jaahas, Jonesin omilla sivuilla sanotaankin nyt, että Jones tarkoitti että "osuisi sopivaan ajankohtaan, jos hän pääsisi löytämään arkun tuolloin". (Hän ei siis vielä ilmeisesti ole edes nähnyt koko boksia!) Hänellä ei kuulemma kuitenkaan ole tällä hetkellä varaa mennä Israeliin poraamaan aukkoa sen onkalon seinään, jossa uskoo arkun olevan… Hän suunnittelee matkustavansa kaivauksiin ehkä syyskuussa…

(Näyttäisi myös siltä, että hän on 75-vuotias, toisin kuin Ilta-Sanomat väitti…)

Alkuperäiseen viestiin kommentoineet foorumoijat* osasivat kertoa mm., että väitetystä löydöstä on joissain ulkomaisissa uutisvälineissä uutisoitu jo 1992.

Katso myös:
> http://www.vendyljones.org.il/
> http://en.wikipedia.org/wiki/Vendyl_Jones

*) Itse keksimäni uudissana. "Foorumointi" on foorumeilla lukemista ja kirjoittamista. Ottakaa sana käyttöön, eikös se kuulostakin fiksulta? ;D

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: