Max Barry: Jennifer Valtiovalta

Kiinnostukseni Jennifer Valtiovalta -kirjaan heräsi löydettyäni NationStatesin, ilmaisen valtiosimulaation netistä. Sitten luin kirjasta arvostelun Varkauden lehdestä. Ja lopulta sain varattua sen kirjastosta ja myös luettua sen. Täytyi sitä jonkin aikaa odottaa…

NationStates kertoo äärimmileen kaupallistuneesta maailmasta: ihmisten sukunimet määräytyvät sen mukaan, missä he työskentelevät, ja tuloerot ovat valtavat. Työttömät eli sukunimettömät ovat kakkosluokan kansalaisia. Lapsille opetetaan jo yritysten sponsoroimissa kouluissa, mitkä ovat "hyviä" ja mitkä "pahoja" firmoja – kaksi etukorttiryhmää kilpailee vaikutusvallasta.

Niken markkinointijohtaja keksii ammuttaa muutamia uutuuskenkien ostajia kasvattaakseen myyntiä. Poliisi on yksityinen ja ehdottaa asiakkaiden ampujaksi palkatun siirtävän homman sille alihankintana vastuuseen joutumisen välttämiseksi. Yritykset voivat tehdä mitä vain ja haluavat kasvattaa vapauttaan vielä lisää – lakkauttamalla hallituksen.

Kirjassa esiintyy ajattelutapa, jollaiseen minäkin olen törmännyt ja jota soveltavat lähinnä matalien verojen yhdysvaltalaiset: veroja ei saa olla, koska kovalla työllä ansaittuja rahoja ei saa antaa köyhille laiskureille.

Idiootit.

Kirja antaa hyvän kuvan siitä, millainen on kyseisenlaisessa ylikapitalistisessa maailmassa elävälle avain menestykseen: häikäilemätön oman edun tavoittelu, muista viis.

Suosittelen kirjan lukemista, sillä se viihdyttää ja panee ajattelemaan. Max Barry kirjoittaa usein hauskastikin, ja ainakin osuvasti, agentti Jennifer Valtiovallan yrityksestä saattaa John Nike vastuuseen markkinointikampanjastaan.

PS. Sain tänään vihdoinkin Da Vinci -koodin käsiini!

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: