Media hallitsee mielipiteitämme

Ei ihme, että Putin haluaa pitää Venäjän tiedotusvälineet tiukasti hyppysissään – niin kauan kuin ne vaikuttavat uskottavilta, ne oikeasti manipuloivat ihmisten ajattelua. Enemmän kuin arvaisikaan.

Tämä pätee myös Suomeen, sillä huomasin juuri omakohtaisesti median vaikutuksen. Ennen kuin kerron tarkemmin, pohjustetaan.

Selvästi juuri juoru- ja iltapäivälehdistö "vääristelevät" asioita enemmän saadakseen aikaan julkisen kohun ja lisää lukijoita. Ilta-Sanomat sanoo olevansa Suomen toisiksi suurin sanomalehti, mutta jokainen voi huomata sen sisällön olevan jotain ihan muuta kuin vaikka Hesarissa (joka tilataan kotiin, jolloin lööpit eivät ratkaise).

Sitten asiaan. Ilta-Sanomat uutisoi Mihail Hodorkovskin, venäläisen öljymiljonäärin, oikeudenkäynnistä. Vaikka uutinen oli periaatteessa objektiivinen, se tuntui syöttämään ennakko-oletuksia. Kerrottiin suurista mielenosoituksista ja mainittiin Hodorkovskin puolustusasianajajan kommentti, että tuomarit hidastelevat tahallaan.

Tänään kun luin Suomen kuvalehteä (19/2005), huomasin sillä olevan toisenlaisen näkemyksen: "Öljypohatta saa vihdoin tuomionsa. M. Hodorkovski ei ole vapaan markkinatalouden marttyyri vaan häikäilemätön bisnesmies, joka ryhtyi noudattamaan lain henkeä vasta kun se tuli kannattavaksi. – – kokoontuu maanantaina korkeintaan muutama sata mielenosoittajaa – – osa heistäkin on Hodorkovskin avustajien palkkaamia opiskelijoita."

Jos olisin jättänyt lukemisen tähän, olisin tullut siihen tulokseen, että IS saattoi olla täysin väärässä, eikä siihen kannata luottaa. Kun luin eteenpäin, havaitsin, että alun teksti oli sitä, mitä tavalliset venäläiset uskovat ja hallitus haluaa heidän uskovan. Myöhemmin artikkelissa käsiteltiin Venäjän nykydemokratian tilaa ja ihmisoikeusaktivistien näkemyksiä ja muistutettiin, ettei Hodorkovski ole kuitenkaan mikään puhdas pulmunen. Artikkeli oli siis objektiivisempi kuin aluksi olisi voinut kuvitella.

Mitenkäs muuten media on vaikuttanut mielipiteisiimme? Se yksi Outi, olisiko ollut Koski, ja hänen huoltajuusjupakkansa. Molemmat vanhemmat tahtoivat pojat luokseen. USA:n tiedotusvälineet olivat vihaisia, kun oikeus oli Outin kannalla, Suomen taas silloin, kun oikeus oli isän kannalla. Sitten se Korkeasaaren apinatalojuttu. Jne. Jne. Ehkäpä kannattaa seurata useampia uutisvälineitä.

> http://www.khodorkovskytrial.com/
> http://fi.wikipedia.org/wiki/Mihail_Hodorkovski

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: