Tuhma Teosto

Kun kerran muutenkin kirjoittelen erilaisista mielipideasioista ynnä muusta, herättelenpä hieman keskustelua Teosto-nimisestä yhdistyksestä, jolla on Suomessa oikeus valvoa ja periä tekijänoikeusmaksuja sanoittajille, sovittajille, säveltäjille ja tuottajille.

Teostoa on kritisoitu paljon siitä, että se on yrittänyt periä maksuja epäreilusti ja mahdollisesti moneen kertaan. Sitä on useimmiten puolusteltu argumentilla ”Musiikin tekijät ovat palkkansa ansainneet”.

Huomataksemme Teoston epäreiluuden, seuratkaamme musiikin matkaa tuottajalta kuluttajalle:

Radiokanava maksaa musiikin soittamisluvasta. Jos se haluaa esittää ohjelmansa myös Internetin välityksellä, sen on maksettava lisää.

Mikäli on ”vaarana”, että useampi ihminen kuulee radio-ohjelmaa samasta radiosta (esimerkiksi julkisella paikalla), radion omistajan on maksettava Teostolle maksua musiikin esittämisestä. Tämä siis huolimatta siitä, että kaikki kyseiset henkilöt voisivat kuunnella radiota ihan ilmaiseksi kotona tai kannettavalla, henkilökohtaisella pikkuradiolla.

Jos vastaanottaja haluaa ottaa musiikin nauhalle tai muuten tallentaa radio-ohjelman, hänen on maksettava tallennusvälineistä teostomaksua (tavallisista tyhjistä kaseteista ja kaikista CD- ja DVD-levyaihioista menee rahaa Teostolle, vaikka niillä ei tallentaisi musiikkia).

Nykyisin muuten teostomaksua menee jopa sellaisista digiboxeista, joissa on kovalevy. Tämä siitäkin huolimatta, että kovalevyä ei koskaan tulisi käytettyä eikä siihen koskaan tallennettaisi teostomusiikkia sisältävää ohjelmaa.

Kuitenkaan maksua ei peritä tietokoneiden kovalevyistä, joille tv-ohjelmaa voi tallentaa, jos hankkii digi-tv-kortin tietokoneeseen.

Säännökset ovat siis epätasa-arvoiset ja samasta musiikista maksetaan moneen kertaan. Maksua suoritetaan myös silloin, kun ostetaan erilaisia tallennusvälineitä, vaikka niille ei teostomusiikkia tallentaisikaan. Tosin piratismi on nykyään niin yleistä, että käytännössä CD-levyjen hyvitysmaksu voikin mennä ihan oikeaan osoitteeseen.

Teosto halusi saada myös jumalanpalvelusten yhteislaulut teostomaksun piiriin. Siis yhteislaulut! En kyllä ymmärrä.

Mitäs te muut tykkäätte (tai ette tykkää) Teostosta?

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: