Onko Vapaa-ajattelijoiden liitossa todella vapaata ajattelua?

Vapaa-ajattelijoiden liitto ry. sanoo nettisivuillaan pyrkivänsä edistää tieteellistä maailmankatsomusta ja "vapauttaa ihmiset uskontosidonnaisuudesta argumentaation keinoin".

Itse en ole koskaan oikein arvostanut yhdistystä. Miksi? Siitä lisää edempänä.

Mietin, onko yhdistyksen mainitsema "vapaa-ajattelu" todella vapaata. Eikö sitä silloin juuri kahlitse se, että asioiden pitäisi olla tieteellisesti todistettuja? Että vain se, mistä on todisteita, on ajattelemisen arvoista?

Yhdistys ajaa toisaalta positiivisia asioita, kuten uskonnonvapautta. Toisaalta sen suhtautuminen kristinuskoon ei näyttäisi olevan vain neutraalia tai kriittistä vaan peräti vihamielistä tai voimakkaasti sen ideaa vastustavaa. Tällaisen kuvan minä ainakin sain, kun huomasin, että heidän sivustollaan on peräti ohjekirja kristittyjen kanssa väittelemiseen – tässä siis yritetään luoda vastakkainasettelua kristittyjen ja ateistien välille.

Opaskirjassa esimerkiksi nostetaan näkyvästi esille noitavainot, ristiretket, Balkanin alueen tilanne kymmenen vuotta sitten ja fundamentalistien hyökkäykset aborttiklinikoille USA:ssa. Siis tällaiset asiat pyritään yhdistämään tavallisiin nykykristittyihin. Siinä on yksi sopiva tapa uskovaisten loukkaamiseen. Kovin ajattelevaista se ei ole.

Tyhmiä ja fiksuja uskovaisia, agnostikkoja ja ateisteja

Minä en ole kukaan sanomaan, missä vaiheessa ihminen on ajatellut asiaa uskonnosta tai uskosta "tarpeeksi" ja milloin "liian vähän". Minusta tuntuu kuitenkin siltä, että tällaista isoa päätöstä siitä, mihin uskoo, ei kannattaisi tehdä yhden asian perusteella. Jos yksi argumentti suuntaan tai toiseen olisi vedenpitävä, kaikki olisivat sen puolella. Jokainen tekee oman johtopäätöksensä asioita ajattelemalla. Johtopäätös voi muuttua ajan myötä, mutta valitettavan moni on jossain vaiheessa siinä tilanteessa, että kannan muuttaminen olisi jo kenties mahdotonta. Ajatus siitä, että on "elänyt valheessa", on niin kamala, ettei sitä voi mitenkään uskoa.

Katso myös:
> http://kristinusko.info Kriittistä pohdintaa kristinuskosta.
> http://www.lenmojengi.org Tällaista saattavat kristittyjen jutut välillä vaikuttaa (huumorisivusto).

Mainokset

2 responses to “Onko Vapaa-ajattelijoiden liitossa todella vapaata ajattelua?

  • Anton

    On se siinä mielessä vapaata, ettei ihmisiä ohjata uskomaan jumalaan ja tottelemaan raamattua. Vapaa-ajattelijoiden liitto ei yritä ohjata, vaan antaa ihmisten pohtia elämänkatsomustaan itse yrittäen minimoida uskonnollinen aivopesu. Itse en uskoisi mihinkään aivopesunomaiseen ei-tieteelliseen "tarinaan". Raamattu on vanhentunut kirja, eikä sitä kannata enää uskoa. Se rapistaa maailmaa ja estää kehityksen positiiviseen. En kannata sitä, että koko maailman ihmiset ohjataan uskomaan, sillä se vahvistaa uskontoja entisestään.

  • Perttu

    Lisään vielä tänne, että Vapaa-ajattelijain liitto ry:n sivuilla on myös muita ontuvia vertauksia ja rinnastuksia kuten uskonnon rinnastus sotaan ja uskovaisten rinnastus sotilaisiin (http://www.vapaa-ajattelijat.fi/kasikirja/yhdistys.html). Myöskään faktat eivät näytä olevan kohdallaan esimerkiksi terminselitysten kohdalla.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: