Suomessa lienee tarpeeksi lääkäreitä

Läkäritilanteesta huolestuneet suomalaiset ovat perustaneet Kansanliike lääkärikoulutuksen lisäämiseksi ry.:n. Yhdistys pyrkii nimensä mukaisesti lisäämään lääketieteen aloituspaikkoja.

Julkisessa terveydenhuollossa on pahat jonot. Tilanne näyttää todella pahalta, sillä monilla pienillä kunnilla on pahoja vaikeuksia terveydenhuollon järjestämisessä.

Miksi lääkäripulaa? Mistä johtuu, että julkisella terveydenhoidolla ei ole tarpeeksi lääkäreitä?

On fakta, että Suomessa ei ole koskaan ollut niin monta lääkäriä kuin nykyään – niin lukumääräisesti kuin väkilukuun suhteutettuna. Nyt Suomessa on 20 000 lääkäriä.

TV-uutisissa oli kerran juttua kunnasta, joka kaipasi lääkäriä niin kipeästi, että päätti antaa kuukausipalkkaa yli tuplasti niin paljon kuin kunnat keskimäärin antavat. En tiedä, tepsikö keino.

Epäilisin, että lääkäripulan helpottaminen toteutuisi paremminkin parantamalla terveyskeskus- ja yleensäkin kunnallisen työn houkuttavuutta. Tämä ei tietenkään ratkaisisi koko ongelmaa, sillä lääkäripula on pahimmillaan muuttotappioalueilla kuten Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa, joten koko alueella asumisen houkuttavuus on liian huono. Kuitenkin terveyskeskustyön kiinnostamattomuuden puolesta puhuu tutkimus, jonka mukaan vain 10 % lääketieteen opiskelijoista halusi terveyskeskuslääkäriksi (tutkimuksesta kerrotaan yhdessä allaolevista linkeistä). On aivan selkeää, että mikäli työn kiinnostavuudelle ei tehdä mitään, tarvitaan 2,5 kertaa niin paljon lääkäreitä kuin mitä nyt on.

Kansanliike lääkärikoulutuksen lisäämiseksi haluaisi lisätä lääkärikoulutukseen otettavien määrää noin sadalla vuodessa. Lääkärikoulutukseen otettaisiin yli 700 lääkäriä vuodessa.

En voi tyrmätä sitä mahdollisuutta, että lääkäreitä olisi oikeasti liian vähän ja että lääkäreiden tarve julkisessa terveydenhoidossa vain olisi lisääntynyt, kuten kansanliike (tämä tai tämä) väittää. On argumentteja molemmilta kannoilta.

Katso myös:
www.stakes.fi/chess/chessonline1-2004.pdf (sivu 5)
> http://www2.medvideo.fi/uutiset/ (20.1.2004)
> http://medisiinari.blogspot.com/2004_01_01_medisiinari_archive.html (ks. "Lääkäripulasta")
> http://www.laakariliitto.fi/tilastot/laakaritilastot/maarankehitys.html Lääkärien määrä vuodesta 1900 lähtien!


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: