Mitä tehdä lupausten rikkojille, poliitikoille?

"Peruutan lupaukseni!" veljeni sanoi joskus johonkin. "Lupauksen voi vain rikkoa", vastasin.

Harmitti todella, kun sain ensimmäistä kertaa kuulla peruspalveluministeri Liisa Hyssälän (kesk.) rikkoneen eduskuntavaalilupauksensa. Hän lupasi kansaneläkkeisiin 300 euron korotukset, mutta esittikin lopulta ministeriksi päästyään seitsemää euroa. "Ai ne rahat olikin tarkoitus jakaa kaikkien eläkeläisten kesken?" Joonas vitsaili Ruben & Joonas -ohjelmassa.

Uskomatonta kyllä, Liisa puolusteli itseään kehaisemalla kuinka hoitotakuu tuli voimaan. Hoitotakuu oli eduskuntavaaleissa kaikkien ehdokkaiden hyväksi käyttämä teema, mutta käytännössä hoitotakuu on pannukakku. Se ei kuulemma helpota oikeasti tilannetta kunnissa, joiden terveyspalveluissa on aiemminkin ollut toivomisen varaa. Kaikki hoidetaan henkilökuntaongelmien vuoksi puhelimitse. 25 % terveysasemista ja sairaaloista ei usko voivansa toteuttaa vaatimuksia tarpeellisen hoidon aloittamisesta kuudessa kuukaudessa ja erikoislääkärin antamasta hoitosuunnitelmasta kolmessa viikossa.

Ritva Santavuoren kolumnissa Iltalehdessä kerrotaan, että kaikenlaisten oikeustoimien ja kanteluiden määrän odotetaan lisääntyvän.

Hyssälän koko selittely hoitotakuun rahanarvoisuudesta, joka korvaisi pienet eläkkeenkorotukset, on naurettava. Eläkeläiset olisivat varmasti valinneet mielummin 293 euroa lisää eläkettä kuin hoitotakuun, joka on vain periaatteellinen juttu eikä maksa valtiolle mitään. Hyssälä saa sysättyä rahanmenon siis valtiolta kunnille! Kunnille annetaan rasite, ei voimavaroja hyvien tavoitteiden toteuttamiseksi.

En voi uskoa, että Hyssälä olisi ollut tosissaan vaalilupauksensa suhteen. Hän tiesi varmaan koko ajan, ettei lupausta voisi pitää. Ilmeisesti hän uskoo myös pääsevänsä tästä kuin koira veräjästä monien muiden poliitikkojen tavoin, sillä ei hän muuten olisi vaarantanut mainettaan. Onko se näin helppoa? Eikö "vaalikarja" peräänkuuluta lupausten pitämistä?

Olisi kiva nähdä rehellisiäkin poliitikkoja vaihteeksi…

Katso myös:
> http://www.kunnat.net/k_perussivu.asp?path=1;29;60;41305;75029;78559;78560
> http://www.valtioneuvosto.fi/vn/liston/text.lsp?r=92329&k=fi&old=473
> http://www.yle.fi/genreportaalit/portaali.php?genre=terveys&osannimi=terveys_uutiset&jutunid=4260
> http://www.iltalehti.fi/osastot/kolumnistit/2833190_ko.shtml


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: