Kioton sopimus voimaan

Kioton sopimus, joka velvoittaa mukana olevat maat vähentämään päästöjään, tuli tänään voimaan.

En olisi osannut kuvitellakaan, että Kioton sopimuksella olisi huonoja puolia, ennen kuin luin EU:n parlamentin jäsenen Eija-Riitta Korholan haastattelun Iltalehden viikonvaihdeliitteestä. Maan ystävät ry valitsi Korholan "vuoden fossiiliksi", koska hän uskoo, että Kioton sopimus ei ole paras tapa suojella ympäristöä. Viikonvaihdeliitteessä hän kuitenkin vakuuttaa olevansa hyvin huolissaan kasvihuoneilmiöstä.

Kasvihuoneilmiössä eräät kaasut aiheuttavat Auringon lämpösäteilyn varastoitumisen ilmakehään. Harvat ihmiset kieltävät enää tulevaisuuden uhkakuvat eli ilmaston lämpenemisen vaikutukset.

Eija-Riitta Korhola uskoo, että Kioton sopimus voi jopa vaikeuttaa ilmastotavoitteen toteutumista. Hän perustelee väitettään sillä, että kehitysmaat kuten Kiina ja Intia on jätetty päästörajoituksen ulkopuolelle. Ja onhan se totta, että ilmasto ja ympäristö eivät kestä enää sitä, jos kaikki teollistuvat kehitysmaat käyvät läpi ensin saastuttavan teollisuuden vaiheen ja vasta sitten niissä aletaan suunnitella ympäristönsuojelun mukaanottamista.

Kioton sopimus oli vähällä kaatua. Pahasti saastuttava teollisuusmaa USA ei ole suostunut tulemaan mukaan.

Kioton sopimus on liian kallis USA:lle.
– George W. Bush

On ihmeellistä, kuinka USA:n hallinto voi vähätellä ilmastonmuutoksen uhkaa. Kumpikohan tulisi USA:lle kalliimmaksi, Kioton sopimus vai

  • aavikoituminen,
  • meriveden nousu,
  • viljelyolosuhteiden huononeminen,
  • väestön terveysongelmat ja
  • luonnontuhojen lisääntyminen? (Eikä siinäkään vielä kaikki.)

Kioton sopimuksen voimaantulon vaatimuksena on, että 55 % teollisuusmaiden päästöistä on sen piirissä. Yhdessä vaiheessa näytti jo siltä, että Kioton sopimus ei koskaan tulisi voimaan USA:n ulkopuolelle jättäytymisen vuoksi. Venäjä pelasti kuitenkin tilanteen liittymällä mukaan. Ihmettelen taas Venäjän intressejä – minulla on kuva Venäjästä poliittisesti opportunistisena valtiona, joten saako se mukaan tulostaan jotain? Mutta vaikka saisikin, sen liittyminen sopimukseen osoittaa, että se toimii kansainvälisessä ympäristönsuojelussa jopa USA:takin esimerkillisemmin.

Palataan Korholaan. Korhola toteaa Iltalehden liitteessä, että poliitikot tekevät usein päätöksiä luullen niitä oikeiksi, vaikka heillä ei olisi parempaa tietoa asioista.

Sekä päästökaupasta että Kiotosta päättävät ihmiset, jotka eivät tiedä asiasta juuri mitään.

Ihmisten kesken voidaan tehdä kompromisseja ja toivotella kaikkea hyvää, mutta ei luonnon eikä kansainvälisen talouden kanssa.
– Eija-Riitta Korhola

Aivan. Tuntuu siltä, että politiikassa yritetään yleensä saada vain jonkunlainen "muka toimiva" ratkaisu aikaan, jotta voitaisiin ajatella, että nyt on tehty jotain hyödyllistä. Kansainvälisesti päätettävistä sitoumuksista on erittäin vaikea päästä sopuun, koska ei löydy ratkaisua, joka sopisi kaikille. Harmi luonnon kannalta.

Vaikka haluaisinkin ajatella positiivisesti, on fakta, että Kioton sopimus jatkuu näillä näkymin vain vuoteen 2012 saakka. Kukaan ei pysty pysäyttämään esim. fossiilisten polttoaineiden käyttöä ennen kuin ne todella loppuvat tai tapahtuu jotain muuta dramaattista. Ja silloin on jo liian myöhäistä.

Vaikka muiden tottumuksiin on vaikea vaikuttaa, jo se, että itse elää luonnonystävän elämää, riittää itselle. Pääasia että olet itse tyytyväinen omaan elämäntapaasi. Vaikka se ei yksin vaikutakaan ympäristön tilaan, ei sinun ainakaan tarvitse potea syyllisyyttä. Ekologiseen elämäntapaan kuuluvat mm. ympäristöasioiden huomioon ottaminen, energian säästäminen, jätteiden lajittelu ja joukkoliikenteen suosiminen.

Katso myös:
> www.wwf.fi/ymparisto/ilmastonmuutos/

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: