Kuka nyt ei tykkäisi ruotsista?

Niin, unohdinkin mainita että yksi ilon aiheista tänään oli uskomattoman hyvä numero ruotsista. Monilla kavereillani kuten Laurilla (nimi muutettu) taas meni yllättävän huonosti. Yllätyin lähinnä siksi, että Lauri on kuitenkin ihan koulusta välittävä opiskelija.

On paljon opiskelijoita, joilla ei ole motivaatiota ruotsin opiskeluun. Etenkin täällä sisämaassa Tampereella. Kukaan ei ole varsinaisesti tarvinnut ruotsia mihinkään, sitä on puhuttu korkeintaan ruotsin laivalla.

Ruotsin laivasta tulikin mieleeni kerta, kun olin ruotsin laivan kahviossa. Siellä oli "proppfullt", joten eräs ruotsalainen nainen tuli kysymään minulta, oliko pöydässäni tilaa.

Niin, tietenkin ruotsin laivalla kulkee enemmän suomen- kuin ruotsinkielisiä. Tästä huolimatta nainen alkoi puhua minulle ihan ruotsia. Olin juuri tulossa laivalla Ahvenanmaalta, jossa perheemme matkaili pari päivää. Siitä huolimatta kielitaitoni ei ollut erityisen terästynyt, joten en saanut sanaakaan selvää siitä, mitä nainen sanoi.

Olettiko nainen, että kaikki suomalaiset osaavat hyvin ruotsia, koska ruotsi on Suomen virallinen kieli? Olen kuullut ruotsalaisista, jotka ovat olleet ihmeissään, kun eivät ole voineet käyttää Suomessa äidinkieltään ihan joka paikassa.

Ehkä todennäköisemmin nainen luuli minua ruotsalaiseksi. Olinko ruotsalaisen näköinen? Vai ajatteliko nainen, että suurin osa matkustajista oli ruotsalaisia?

Nainen siis halusi tietää, oliko pöydässä vapaita paikkoja. Koska en ymmärtänyt, sanoin: "English?". "Are these seats occupied?" hyvinpukeutunut nainen kysyi.

Mutta palataan aiheeseen. En voi syyttää ihmisiä huonosta ruotsi-motivaatiosta, vaikken itse (pakko-)ruotsia erityisemmin vastustakaan. On vastustajilla ihan pitäviä argumentteja.

Kuntien ja valtion työntekijöiden on Suomessa osattava myös ruotsia. Myös täysin suomenkielisillä alueilla. Monet tulevat siis tarvitsemaan sitä tulevaisuudessa, esimerkiksi minä jos sattuisin päätymään esim. lääkäriksi. Kuitenkaan itse lukion arvosanoilla ei ole merkitystä asiaan eikä jatkokoulutukseen pääsemiseen. Jatkokoulutukseen pääsee hyvillä yo-tutkinnon arvosanoilla ja kunnan/valtion työntekijäksi kielikokeen jälkeen.

Kuitenkin kielikokeesta on vaikea päästä läpi, mikäli lukiossa ei ole tullut opiskeltua. Omasta mielipiteestä huolimatta ruotsin opiskelu olisi siis kannattava valinta. Ruotsin asemasta päättää lähinnä eduskunta eli siihen ei voi juuri vaikuttaa, mutta ruotsin boikotointi on vain itseltä pois.

Mainokset

One response to “Kuka nyt ei tykkäisi ruotsista?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: