Presidentin valta ja asema

En seuraa politiikkaa erityisellä mielenkiinnolla, mutta tältä nyt loppuvalta viikolta mieleeni jäi uutinen, että Tarja Halonen vetosi puolustusvoimien ylipäällikkyyteensä kommentoidessaan ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa.

Monet tyrmäsivät kommentin täysin, sillä puolustusvoimain ylipäällikkyys on lähinnä "muinaisjäänne".

Presidentin valtaa Suomessa on kavennettu ja tullaan kaventamaan. Eduskunnan perustuslakivaliokunnan varapuheenjohtaja Arja Alho kertoo Kaleva-lehdessä, että vastustaa presidentin valtaoikeuksia. Hän siirtäisi presidentin vallan eduskunnalle ja jättäisi presidenttiyden edustukselliseksi toimeksi.

Jokainen kansakunta tarvitsee valtionpäämiehen, joka edustaa maata. Presidentin tehtävänä on tuoda esille epäkohtia, joita muu poliittinen järjestelmä ei pysty. Se ei ole mitenkään väheksyttävä tehtävä, vaan voisin itsekin pyrkiä siihen.
-Arja Alho Kalevassa

Presidentin aiempi suuri valta selittyy kuulemma sillä, että Suomesta meinasi aluksi tulla kuningaskunta. Nykyisin ajatellaan, että hallituksen ja eduskunnan tulisi päättää kaikesta. Mutta eikös monilla muillakin valtioilla ole presidentti, jolla on valtaakin?

Presidentti on valtionpäämies tasavaltalaisessa hallitusmuodossa. Presidentin asema otettiin käyttöön Yhdysvalloissa vuonna 1789. – – Suomessa valtionpäämiehen titteli on Tasavallan presidentti.

Presidentillä ei välttämättä ole valtaa, vaan hän on pelkästään maan keulakuva. Tällöin todellinen johtaja on usein pääministeri. Maita jossa presidentillä on merkittävästi valtaa maan asioihin ovat mm. Yhdysvallat, Venäjä ja Ranska. Maita jossa presidentti on lähinnä keulakuva: Saksa, Intia ja Irlanti.
Wikipedia, vapaa tietosanakirja

Jaaha, presidentillä on siis paljon valtaa näissä suurissa valtioissa sekä Ranskassa ja vähemmän valtaa esim. Saksassa. Mikä sitten erottaa/yhdistää Suomen eri valtioihin?

Wikipedian mukaan Yhdysvaltain presidentti on myös hallituksen johtaja. Lisäksi hän on käytännönläheisemmin asevoimien ylipäällikkö. Hallituksen johtaminen on varmaankin tärkein tekijä, joka lisää presidentin valtaa Yhdysvalloissa.

Esimerkiksi Venäjä on negatiivinen esimerkki valtiosta, jonka presidentillä on paljon valtaa. Vladimir Putin on selvästi keskittänyt valtaa itselleen, duumalle ja omalle puolueelleen päin.

Suomessa presidentin valta oli korkeimmillaan Urho Kekkosen kausilla. Kekkonen määräsi ulkopolitiikan lisäksi pitkälti myös sisäpolitiikasta mm. heikkojen hallitusten vuoksi. Mauno Koiviston tultua valtaan vähennettiin presidentin perustuslaillista valtaa merkittävästi.

Nykyisin eniten valtaa lienee pääministerillä, sillä hän johtaa valtioneuvostoa eli toimeenpanovaltaa. Pääministeri valitaan yleensä eduskuntavaalien jälkeen valituista kansanedustajista, kuten muutkin ministerit. Presidentti taas valitaan suoralla kansanvaalilla niin, että yli 50 % äänistä saava ehdokas voittaa. Tarja Halosen korkean suosion vuoksi en menisi vannomaan, että hänen uudelleenvalintaansa tarvitaan toista äänestyskierrosta.

Miksi juuri pääministerin tulee olla se, joka käytännössä käyttelee eniten poliittista valtaa? Eikö presidentti olisi paremmin kansan valtuuttama, kun enemmistön äänet ratkaisevat hänen valintansa? Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että presidentti voisi ihan hyvin saada enemmän valtaa, eikä se mitenkään automaattisesti kuulu pääministerille. Presidenttihän kuitenkin on läheisessä yhteistyössä hallituksen kanssa, hänellä on kansansuosiota ja hänellä on ennenkin ollut enemmän valtaa.

Ainakaan en menisi lopettamaan presidenttiyttä Suomesta. Presidentti kuuluu Suomeen kuin sukka jalkaan. Presidentti on tärkeä keskustelun herättäjä, auktoriteetti ja instituutio.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: