Lukio-opiskelun kustannuksista

Lukiossa joudutaan tiettyyn tilanteeseen viisi kertaa vuodessa.

Vuodessa on viisi jaksoa, joten viidesti vuodessa täytyy ostaa kirjoja. Kirjojen osto on aluksi hankalaa, kun ei ole keksinyt sellaista kauppaa, josta löytäisi kaikki kirjat ja mahdollisimman halvalla.

Olen tähän asti säästänyt ainakin lähes kaikki laskut ja kuitit kirjaostoksista. Lasken nyt kirjojeni yhteishinnan (olen ostanut kirjoja nyt neljää jaksoa varten)… 298,80 euroa! Markkoihin tottuneille voin sanoa, että se on markkoina noin 1776,58.

Siis mitä?!?! Onko mahdollista, että olen ostanut koulukirjoja melkein 1800 markalla eli 300 eurolla alle vuoden aikana?! No, tottahan se on…

Luulisi, että kirjojen kustantajat hyötyvät pelkästään lukiokirjojen myynnistä todella kovasti… Kuten me kaikki tiedämme, kirjojen ALV on 8 %. Näin ollen hinnaksi ilman veroja olisi tullut… 274,90 euroa. Verot eivät siis ole hirmulaskuuni syynä.

Aina, jos kirjan ostaa uutena, sen hinnasta suuri osa menee kustantajalle. On kuitenkin mahdollista ostaa osa kirjoista käytettyinä, sillä ei niistä ihan vuosittain uusia painoksia vaadita. Mitään työ- ja tehtäväkirjoja ei kannata ostaa käytettynä, koska niissä on aina kaikki tehtävät tehtyinä.

Ensimmäistä kertaa kirjoja ostaessani ajattelin hankkia kaikki Jamera Networks -nimiseltä lukiokirjoja kierrättävältä yritykseltä. Ajattelin sen käyvän kätevästi, koska meille oli kerrottu että ko. firmalta tulisi meidän lukiolle myyjiä kirjoinensa. Kaikki ei kuitenkaan onnistunutkaan niin kätevästi kuin olin odottanut – myytävänä ei ollut yhtä ainutta tarvitsemistani kirjoista!!

Niinpä kävin sitten Jameran "myymälässä" täällä Tampereella. Oli kuuma kesäinen päivä. Astuin ovesta sisään… Tupaten täysi pikku huone, jossa tiiviisti hyllyjä ja joka täynnä ihmisiä. Ja löysin sieltä tarvitsemistani kirjoista vain kaksi, niistäkin vain toinen oli käytetty! Myöhemmin hintavertailuja tehneenä voin sanoa, että Jameran käytetyt ovat tavallista halvemmat mutta uudet tavallista kalliimmat.

Kirjoja ei siis oikein löytynyt, mutta ei hätää! Neuvottiin tulemaan seuraavalla viikolla uudestaan. Ja niin tein. Mutta mutta… seuraavalla viikolla löytyi VAIN YKSI tarvitsemani kirja!!!

Ennakkokäsitykset eri asioista ovat usein ylipositiivisia tai ylinegatiivisia. Minäkin olin jo kuvitellut, kuinka kätevästi kaikki kävisi; löytäisin heti kaikki tarvitsemani kirjat ja lähtisin kotiin onnellisena kirjanomistajana.

Enää en luottanut (enkä ehtinytkään luottaa) Jameran tarjontaan, vaan loput kirjoista ostin Akateemisesta kirjakaupasta.

Nykyisin olen ostanut tarvitsemani kirjat toiselta käytettyjä kirjoja välittävältä yritykseltä, Lukiolaisten kirjakaupalta. Kyseinen yritys toimittaa Internetin kautta tilatut kirjat postitse. Sieltä ei valitettavasti löydy kaikista kirjoista käytettyjä versioita, mutta tunnen kuitenkin säästäneeni rahaa toimituskuluista huolimatta.

Aioin tässä blogimerkinnässä käsitellä vielä erästä esimerkkiä kirjankustantajien riistotoiminnasta, mutta se ei nyt käy, koska alkaa olla jo myöhä, ja minun täytyy valmistautua huomiseen. Huomenna alkaa neljäs jakso. Tätä jaksoa varten tarvitsin vain kaksi uutta kirjaa, sillä osaan kursseista käyvät minun edellisissä kursseissa käyttämäni kirjat. Kirjoitan tälle merkinnälle jatkoa huomenissa.

Hyvää yötä


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: